Політика

У Грузії через прийняття закону про “іноагентів” відбуваються протести

У Грузії 7 березня відбуваються масові мирні протести на тлі підтримки парламентом законопроекту про “іноагентів”, ініційованого грузинською партією “Сила народу”. Поліція почала розганяти учасників акції, застосовуючи водомети та сльозогінний газ, повідомляє Перший канал грузинського телебачення.

Міністерство внутрішніх справ країни закликало протестувальників розійтися і попередило, що “передбачені законом заходи будуть застосовані проти протестувальників з метою відновлення порядку та встановлення громадського порядку”.

Ситуація біля парламенту Грузії стала напруженою після закінчення пленарного засідання і частина протестувальників перемістилася до входів будівлі, звідки депутати мають залишити законодавчий орган.

“Поліція розганяє мирний протест водометами. Під струю води потрапила дівчина з прапором Євросоюзу. МВС Грузії заявило, що акція прийняла насильницький характер”, — йдеться у дописі російського телеканалу “Дождь”.

“Попри численні попередження з боку МВС, учасники мітингу продовжували насильницькі дії, не підкоряючись вказівкам поліції, після чого правоохоронці застосували силу та спеціальні засоби”, — прокоментували ситуацію у міністерстві внутрішніх справ Грузії.

Відомство закликало організаторів та учасників акції дотримуватись правопорядку та виконувати законні вимоги поліції.

“Під час акції будь-яке порушення закону супроводжуватиметься негайним реагуванням поліції та буде негайно попереджено в межах закону”, — йдеться в дописи МВС Грузії на Facebook.

Як пишуть SOVA і “Грузія Online”, в середу, 7 березня, біля будівлі парламенту Грузії зібралися противники законопроекту про “іноагентів”, здатного обмежити свободу неурядових організацій в країні. На місце стягнули сили спеціального призначення.

Протестувальники називають згаданий закон “російським” і таким, що створює загрозу для євроінтеграції країни. Вони закликають перешкоджати його прийняттю.

Закон про “іноагентів” фактично є аналогом закону, ухваленого в Росії. Згідно з документом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, надаватимуть статус “агентів іноземного впливу”. Реєструвати іноагентів має прокуратура, а не служба держреєстру. Для фізичних осіб за порушення закону передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років, для юридичних — штраф.

7 березня парламент Грузії прийняв цей закон у першому читанні.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України