Авторські статті

Україна отримає ще шість потужних РЛС TRML-4D: скільки їх вже отримано та для якого вони ЗРК

РЛС TRML-4D вперше була продемонстрована лише у 2018 році, а наразі стає ледь не основною у Повітряних силах ЗСУ

Джерело: Defence Express

Німецька компанія Hensoldt повідомила про постачання до України ще шести своїх потужних радіолокаційних станцій TRML-4D, які мають бути виготовлені у межах комплексного замовлення на 100 млн євро протягом цього року.

Зазначимо, що такі замовлення традиційно оплачує німецький уряд. А загалом, відповідно до його публічного звіту щодо переданого озброєння, Україні вже було надано дев’ять РЛС TRML-4D, які рахуються окремо від зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM, яких передано наразі три одиниці.

Останнє важливо, бо TRML-4D структурно входить до IRIS-T SLM. А сама РЛС TRML-4D добре відома українським зенітникам, бо перша з них була направлена до України ще у жовтні 2022 року.

Тобто цілком можливо, що Україна загалом вже отримала 12 цих РЛС, з яких частина працює у складі зенітних ракетних комплексів, а більшість – у якості оглядових радіолокаційних станцій. При цьому завдяки тому, що мова йде про сучасний цифровий зразок, всі станції та інші сучасні цифрові радари можуть у режимі онлайн автоматично обмінюватись інформацією у єдиній мережі.

Україна отримає ще шість потужних РЛС TRML-4D: скільки їх вже отримано та для якого вони ЗРК

Також слід зазначити, що загалом для України ще виготовляється 9 комплексів IRIS-T SLM від іншої німецької компанії Diehl Defense, керівництво якої анонсувало передачу чергового комплексу вже найближчим часом.

Зазначимо, що TRML-4D від Hensoldt належить до сучасного типу цифрових РЛС з активною фазованою антенною решіткою з нітриду галію та працює у C-band діапазоні. Завдяки одночасній багатопроменевій і допплерівській обробці сигналів вона дозволяє працювати в умовах завад та великої кількості цілей. Вона ефективно виявляє малорозмірні та малопомітні цілі з ефективною площею розсіювання від 0,01 кв. м. Це дуже високий показник, який на порядок кращий за показники сучасних крилатих ракет та стелс-літаків.

Щодо дальності виявлення цілей, то інструментальна дальність складає 250 км, але це загальний показник. Водночас, за деклараціями виробника, літак типу винищувач фіксується на дальності від 120 км, а тактичні ракети на дальності від 60 км.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України