Авторські статтіДуховне

Папа: Приймаючи приниження, уподібнюємося до Ісуса

Покора – це необхідна риса в житті християнина. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 5 грудня 2017 р., яку він відслужив в каплиці «Дому святої Марти». В світлі слів пророка Ісаї, він підкреслив, що кожен християнин є немовби «малим паростком, на який зійде Господній Дух, дух мудрості й розуму, ради й кріпості, знання і богобоязливості».

«Це все – дари Святого Духа. З незначності паростка до повноти Святого Духа: в цьому полягає обітниця, цим є Боже царство», – сказав проповідник, пояснюючи: «Слід усвідомити, що кожен із нас є паростком того кореня, який має зростати силою Святого Духа, аж до повноти Духа в нас. То ж яким є завдання християнина? Просто оберігати цей паросток, який зростає в нас, берегти його зростання, берегти Духа».

Коли ж запитаємо, яким повинен бути стиль життя християнина, то відповідь наступна: наслідуючи Ісуса, тобто, стиль покори. «Потрібні віра й покора, аби увірувати, щоб цей дуже малий паросток може досягти повноти дарів Святого Духа. Потрібна покора, аби увірувати, що Отець, Володар неба й землі, як читаємо в Євангелії, приховав це від мудрих і обдарованих та об’явив найменшим», – зауважив Святіший Отець, додаючи:

«Покора означає бути малим, немов паросток, який зростає кожного дня, малим, що потребує Святого Духа, аби прямувати вперед, до повноти свого життя». Адже дехто вважає, що бути смиренним означає «бути люб’язним і заплющувати очі під час молитви». Але це не так, покора – це щось інше.

Тоді, як же розпізнати, чи я є покірним? За словами Папи, існує певен знак: «приймати приниження». «Покірною є та людина, яка здатна переносити приниження так, як їх переносив Ісус, великий Упокорений», – сказав він, пригадуючи про приклад багатьох святих, які не лише приймали впокорення, але й про них просили щоб уподібнюватися до Христа.

«Нехай же Господь дасть нам оту благодать щоб ми змогли оберігати оту незначність заради повноти Святого Духа, щоб не забувати про коріння та приймати приниження», – побажав Святіший Отець.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України