Новини

Важкі питання. Два Папи – два намісники Христа на землі?

ПИТАННЯ: Якщо Папа Римський є Богом на землі, а зараз два Папи, значить, зараз і два Боги на землі?

ВІДПОВІДЬ: На жаль, за деяким іншими листами ми зрозуміли, що це питання не містить в собі іронії, і деякі дійсно вважають, що католики шанують Папу Римського як «Бога на землі».

Тому уточнимо передусім, що це не так. Приписувати якійсь людині Божественні властивості означало б поклонятися ідолу. Ми ж віруємо в єдиного Бога у Пресвятій Трійці, ніяких інших «богів» на землі немає і не може бути.

Ймовірно, нашого слухача ввів в оману один з титулів Папи: намісник Христа на землі. У Папи є й інші титули, наприклад, «раб рабів Божих».

Тепер про двох Пап. Влада намісника Христа на землі, згідно з канонічним правом, переходить до кожного наступного Наступника апостола Петра в той момент, коли він приймає своє обрання на конклаві. З того моменту, як були оголошені результати голосувань на конклаві і кардинал Бергольо прийняв ці результати, він прийняв владу намісника Христового на землі. Папа володіє верховною, повною, безпосередньою, вселенською владою піклування про душі. Ця влада здійснюється насамперед у місії «утвердження у вірі братів», якою Ісус Христос наділив апостола Петра, і виражається, зокрема, в остаточних рішеннях, якими він проголошує положення вчення про віру і мораль. Як сам Папа неодноразово пояснював, влада Папи Римського – це служіння, за прикладом Христа, який принизив Самого Себе аж до смерті на Хресті.

Джерело: радіо Ватикан

Католицький оглядач

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України