Різдвяне послання Екзарха Донецького УГКЦ до вірних

Всесвітліші і всечесні отці! Преподобні отці і сестри в чернецтві! Дорогі брати і сестри в Христі!

«Бог Слово, якому служать херувими, з’єднався особою своєю з тілом і поселився в непорочному лоні, став людиною…»

 (Стихира з Господи взиваю,  Неділі перед Різдвом Христовим)

Пророк  Ісая сім століть тому до Христа заповідає про видимий знак для людства, народження Еммануїла, тобто Бога, який житиме із людьми.

«Оце ж сам Господь дасть вам знак: Ось дівиця зачала і породить сина і дасть йому ім’я Еммануїл»(Іс.7,14;)

Ось знову Ісая говорить: « Бо хлоп’ятко нам народилося, сина нам дано; влада на плечах у нього; і дадуть йому ім’я: чудесний порадник, сильний Бог, Отець довічний, Князь миру» (Іс.9.5;)

Старенький Симеон, тримаючи в Єрусалимській святині на руках дитя, в якому він пізнав Месію, просить,  щоб відпустив його у мирі,  щоб він міг відійти  до своїх предків.

Так довго потрібно було чекати, щоб збулося пророцтво.

Але воно сповнилося і ми вже дві тисячі років спогадуємо цю подію,- народження Месії.

Святкуючи кожного року свято Різдва Христового, ми надіємося, що новонароджений Месія, своєю всемогутньою силою принесе мир на землю, адже Він – князь миру. Важко нам нести повсякденний хрест в нашому житті, а особливо цей хрест війни в Україні. Невже сила тьми повинна перемагати? Невже страх перед  фізичною смертю, повинен закривати нам уста, щоб ми  мовчали і не могли говорити правду? Де нам брати силу? Невже Бог  може бути зневажений і виставлений на посміховисько? Не бути цьому!

Тільки  Бог є наша надія і наша сила. Закличмо знову разом з пророком Ісаєю: «Знайте народи та тремтіть! Вважайте всі кінці землі! Озбройтесь та тремтіть! Задумуйте задуми, та вони не вдадуться; давайте накази, та вони не здійсняться, бо з нами Бог!…Господа Сил – його шануйте, як святого; його ви маєте боятися, перед ним маєте тремтіти. Він камінь спотикання і скеля падіння…»( Іс.8.9-10…13-14;)

Маючи таке запевнення, дорогі брати і сестри в Христі, не будьмо малодушні,  а скріплені силою Святого Духа, випростаймо наші плечі, піднесімо голови, піднімімо руки і в ці святкові дні промовмо: «Що нам може зробити людина, коли з нами Бог? В ньому вся надія наша!»

Цей Бог миру нехай народиться в серці кожного! Впустімо Його до нас і тоді ми можемо в мирі і любові привітати один одного і відповісти такими словами:

Христос Рождається!                                                          Славімо Його!

+ Степан (Меньок) Екзарх Донецький

Дано 27 грудня 2016 р. Б.в м. Запоріжжя

Джерело: ugcc.dn.ua

 

Comments

0 comments

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

11 + 18 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh