Духовне

Папа: Зустрівши Любов, відчувши себе любленими, стаємо здатними любити

Бог засуджує гріх, але прагне спасти грішника. Про це нагадав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 3 листопада 2019 р., розповідь святого євангелиста Луки про зустріч Ісуса зі Закхеєм, що був головою над митарями.

Цікавість

Ісус прямує до Єрусалиму й переходить через Єрихон. Серед натовпу, який Його зустрічає, перебуває також Закхей. Як зауважив Святіший Отець, Закхей був юдеєм, що збирав податки для римлян, і був багатим не задля чесного заробітку, але через те, що вимагав хабарі, що помножувало зневажливе ставлення до нього з боку співгромадян. Євангелист вказує на те, що він хотів побачити Ісуса. Не зустріти, а лише побачити, спонукою була цікавість. А через те, що був малого зросту, то задля натовпу виліз на дерево. Коли ж Ісус наблизився, підвів очі й поглянув на нього.

Погляд

«Це дуже важливо: перший погляд не Закхеїв, а Ісуса, Який серед численних облич навколо Себе шукає саме це обличчя. Милосердний погляд Господа падає на нас ще перед тим, як ми самі усвідомимо необхідність спасіння. І цим поглядом Божественного Учителя починається чудо навернення грішника», – сказав Папа.

Ісус кличе митаря на ім’я, «не ганить його, не вичитує мораль», а лише каже, що повинен прийти до його дому. «Повинен», бо такою є воля Отця. І незважаючи на шемрання оточуючих, Ісус вирішує зупинитися в домі прилюдного грішника. Як зазначив Святіший Отець, також і нас обурила б така поведінка. Але «зневага і замкнутість щодо грішника» не роблять нічого іншого, як лише ведуть його до ізоляції та закам’янілості у злому.

«Бог, натомість, засуджує гріх, але старається спасти грішника, виходить на пошуки за ним, аби повернути його на прямі стежки», – наголосив Папа, додаючи, що тому, хто ніколи не відчув, що його розшукує Боже милосердя, «важко збагнути надзвичайну велич жестів і слів, з якими Ісус підходить до Закхея».

Навернення

Така поведінка Ісуса привела того чоловіка до «повної переміни ментальності». В «одну мить» він збагнув ницість життя, опанованого грошима. Присутність Господа в домі дає йому змогу поглянути на все іншими очима. Це спонукає його переглянути ставлення до грошей: жест стягування замінюється жестом роздавання.

«Завдяки Ісусові Закхей відкриває, що любити безкорисливо можливо: досі він був захланним, тепер стає великодушним, раніше йому подобалося нагромаджувати, тепер же радіє в тому, щоб роздавати. Зустрівши Любов, відкривши, що хтось його любить, незважаючи на його гріхи, він стає здатним любити інших, перетворивши гроші в знак солідарності та спільності», – сказав Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія здобуде для нас благодать завжди відчувати на собі милосердний погляд Ісуса, щоби з милосердям виходити назустріч тим, які помилилися, щоб також і вони могли прийняти Ісуса, Який прийшов шукати і спасти те, що загинуло».

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України