Папа: Убогі духом показують, що зародком Божого царства є братерство

Убогий духом – це християнин, який не покладається на себе і свої матеріальні речі та віддає перевагу тому, щоб ділитися, а не володіти. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 29 січня 2017 р., Папа Франциск поділився думками про те, що означає перше з-поміж євангельських блаженств, що є частиною так званої «нагірної проповіді».

Як зауважив Святіший Отець, Ісусова проповідь, яка вміщена у 5-й главі Євангелії від Матея, свідчить про «Божу волю привести людей до щастя». Христос починає від того, що вказує на умову, якої вимагається для «блаженства», а завершує обітницею. Вихідною точкою є стан якоїсь скрути, аби «відкриватися на Божий дар». І це не є «автоматичний механізм», але життєва програма «в наслідуванні Господа», яка вимагає того, щоб «дійсність скрути й пригноблення» розглядати в новому світлі, переживаючи її «згідно зі здійснюваним наверненням».

Зосередивши свою увагу на першому блаженстві: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне», Папа зазначив, що «убогий духом це той, хто прийняв наставлення тих бідних, що в умовах, в яких перебувають, не бунтують, але вміють бути смиренними, послушними і відкритими на Божу благодать». Їхнє блаженство має подвійний вимір. Стосовно до матеріальних дібр ця убогість полягає у поміркованості: «не обов’язково відмові від них, але у вмінні вдовольнятися суттєвим і ділитися, щодня оживляти подив добротою речей, не обтяжуючись тінню ненаситного споживацтва». А щодо Бога вона є прославою та визнанням того, що початок світу й усіх речей – в любові Творця.

«Убогий духом – це християнин, який не покладається на себе, на свої матеріальні багатства, не наполягає на власному баченні, але з пошаною вислуховує та добровільно підпорядковується рішенням інших. І якщо би в наших спільнотах було більше убогих духом, – сказав Папа, – то було би менше поділів, суперечок і полеміки! Покора, як і любов, це суттєва чеснота для співжиття в християнській спільноті. Убогі в цьому євангельському сенсі являються як ті, які підтримують живим прагнення небесного царства, показуючи, що його випередженням у зародку є братерська спільнота, в якій віддають перевагу тому, щоб ділитися ніж володіти».

Джерело:  Радіо Ватикан

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Avatar

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

8 − 5 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh