Папа: Християнин не повинен мати нещирого серця

Чим більше священик наближається до людей, тим більше почуватиметься ближчим до Ісуса, й навпаки. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 липня 2017 р., євангельський уривок, в якому розповідалося про те, як Ісус навчав дванадцятьох апостолів перед їхньою першою місією галилейськими та юдейськими селами.

Святіший Отець вказав на те, що Спаситель підкреслює два аспекти, «суттєві в житті учня-місіонера». Першим є те, що «його зв’язок з Ісусом є сильнішим від будь-яких інших узів», а другий полягає в тому, що «місіонер несе не себе, а Ісуса, а через нього – любов Небесного Отця».

Ісус навчав: «Той, хто любить батька чи матір більше, ніж мене, той мене недостойний». «Любов батька, ніжність матері, солодка дружба між братами й сестрами, все це, хоч і є добрим та правильним, не може протиставлятися Христові. Не тому, що Він хоче, аби ми були безсердечними й невдячними, більше того, все зовсім навпаки; але тому, що стан учнівства вимагає пріоритетних стосунків з учителем», – пояснив Папа, додаючи:

«Це стосується кожного учня: мирянина, священика, єпископа, для яких ці стосунки – пріоритетні. Можливо, першим запитанням, яке ми повинні поставити християнинові, є наступне: Чи ти зустрічаєшся з Ісусом? Чи ти молишся до Ісуса?».

За словами Наступника святого Петра, той, хто живе цими узами любові й життя з Господом Ісусом, «стає Його представником», насамперед, «завдяки способові життя». Настільки, що Ісус, посилаючи учнів на місію, каже: «Хто приймає вас, той мене приймає, а той, хто мене приймає, приймає того, хто мене послав». А тому необхідно, щоб «люди могли відчути, що для цього учня Ісус дійсно є Господом, дійсно є центром його життя, всім у його житті».

«І не має значення, – підкреслив Єпископ Риму, – чи він, як і кожна людська особа, має свої обмеження та помилки, лише б мав смирення їх визнати, важливо, щоб він не мав нещирого серця, бо це – небезпечно. Я – християнин, Ісусів учень, священик, єпископ, і маю нещире серце? Ні, так не годиться! Не можна мати лукаве серце. Серце повинно бути простим, цілісним, чесним із собою та з ближніми. Дволикість не є християнською».

У цьому контексті Папа поділився досвідом священика, що є дуже важливим та полягає у прийнятті з боку вірного Божого люду, порівнюючи його до «склянки прохолодної води», про яку Ісус говорить в цьому євангельському уривкові. «У місії, – сказав він, – також існує взаємність: якщо ти все віддаєш Ісусові, люди розпізнають в тобі Господа; але це, одночасно, допомагає тобі щодня навертатися до Нього, оновлюватися та очищатися від компромісів і перемагати спокуси. Чим більше священик наближається до Божого люду, тим більше почуватиметься близьким до Ісуса, й чим більше священик наближається до Ісуса, тим більше почувається близьким до Божого люду».

«Пречиста Діва Марія особисто пересвідчилася в тому, що означає любити Ісуса, відрікаючись себе й надаючи нового значення родинним зв’язкам у світлі віри в Нього», – підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же вона Своїм материнським заступництвом допоможе нам бути свобідними та радісними місіонерами Євангелія».

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

14 + 1 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh