Папа: Допустивши закам’янілість серця, стаємо «християнами-атеїстами»

Потрібно слухати Боже слово, щоб уникнути загрозу закам’янілості серця. Така пересторога пролунала з уст Святішого Отця під час ранкової проповіді у четвер, 23 березня 2017 року. Він підкреслив, що коли ми віддаляємося від Бога й стаємо глухими на Його слово, то перетворюємося на невірних християн, а навіть, на «атеїстів».

Спонукою до цих роздумів стало читання з Книги пророка Єремії, в якому прозвучала Господня скарга на вибраний народ за те, що не слухали Його слова, а слідували за власними думками в закам’янілості свого злого серця. Як зауважив проповідник, коли не «зупиняємося для того, аби вислухати Господній голос», то все закінчується тим, що «відвертаємося від Нього» й починаємо «прислухатися до інших голосів», стаємо «глухими на Боже слово».

«І всі ми, якщо зупинимося на хвилинку й приглянемося до свого серця, побачимо, скільки разів ми затуляли вуха, як часто ставали глухими. І коли якийсь народ, якась спільнота, скажімо також, і християнська громада, парафія, дієцезія, затуляють вуха й стають глухими до Божого слова, то починають шукати інших голосів, інших панів, вдаючись до ідолів, яких їм пропонують світ і суспільство, та віддаляються від живого Бога», – сказав Наступник святого Петра.

Далі Папа зауважив, що коли віддаляємося до Бога, то це веде до закам’янілості серця. Коли перестаємо слухати, серце замикається у собі самому, втрачає здатність будь-що приймати. І, таким чином, таке серце потрапляє «в атмосферу, що не є корисною для нього» та «щодня дедалі більше віддаляє його від Бога».

«І ці дві речі – відсутність слухання Божого слова та закам’яніле серце, замкнене у собі, ведуть до втрати вірності. Втрачається почуття вірності. У першому читанні говорить Господь: “Вірність зникла”. Й тоді стаємо невірними католиками, католиками-язичниками, чи, ще гірше, католиками-атеїстами, тому що відсутнє посилання на живого Бога», – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що ця невірність виявляється у розгубленості: вже не знаємо, що Боже, а що ні.

У цьому контексті Папа вказав на читання з Євангелії, зауваживши, що про Ісуса, Який «чинить чуда, робить чимало для спасіння, приносячи людям радість і щастя», фарисеї кажуть, що Він чинить це «силою Вельзевула», тобто, диявола. І це – богохульство, що є останнім етапом шляху, який розпочинається з того, що перестаємо слухати Боже слово.

«Кожен з нас, – підсумував проповідник, – може сьогодні запитати себе: “Чи зупиняюся для того, щоб почути Боже слово, чи беру Біблію до рук, через яку Він промовляє до мене? Чи моє серце, часом, не закам’яніло? Чи не віддалився я від Господа? Чи не втратив вірність Господеві і не живу з ідолами, які мені щодня пропонує світ? Чи не втратив оте почуття захоплення від першої зустрічі з Ісусом?” Сьогодні, – це день слухання», – наголосив Святіший Отець, закликаючи просити в молитві «благодать слухання, аби наші серця не закам’яніли».

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

2 + 19 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh