Моральні навігатори. Коли не знаємо, як діяти правильно у конкретній життєвій ситуації, діймо за совістю

Це поняття настільки часто згадується у нашому повсякденні, що ми втрачаємо чуйність до нього. Але від цього воно не втрачає важливості для нас. Ніби щось очевидне, самозрозуміле. Однак не завжди можемо одразу відповісти, що це таке. А воно, між іншим, є одним із навігаторів нашого життя.

Таких навігаторів маємо два: зовнішній – закон, заповіді, правила, норми тощо і внутрішній – совість. Остання, за словами св. Василія Великого, є немовби «насінням, якоюсь духовною силою, нахилом, хистом до любові», засіяним в наше серце дбайливою рукою Божественного Сіяча, незалежно від нашої релігійної приналежності.

В історії спасіння людства головний акцент робиться на ізраїльському народі, який, отримавши від Бога Десять Заповідей, мав би ними керуватися. Усі інші народи залишились немовби в тіні. Але Бог промовляв і до них. Передусім – через совість. Її має на увазі апостол Павло, пишучи до римлян: «Бо коли погани, що не мають закону, з природи виконують те, що законне, вони, не мавши закону, самі собі закон» (Рм 2,14). Одні рухались здебільшого за першим навігатором, інші – за другим. Куди дійшли, за незначними винятками, знаємо…

Щойно Ісус Христос Своїм воплоченням подарував нам цілісність в наших орієнтирах. З’єднав їх в єдиний механізм, частини якого доповнюють одна одну. Для загальних випадків маємо універсальний закон любові – до Бога та ближнього. В конкретних же часто вагаємося, чи згідно з любов’ю маємо вчининити, чинимо чи вже вчинили. Тоді на допомогу приходить совість – наш внутрішній голос.

З ним ведемо тісний діалог, готуючись до Таїнства Покаяння та Євхаристії. Часто в повсякденному духовному житті виникають питання: «з чого сповідатися, а з чого – ні?», «коли приступати до Причастя, а коли спершу слід відвідати сповідальницю?» Адресувати їх з огляду на індивідуальний характер треба до совісті. Вона підкаже краще, ніж будь-яка формула, дана ззовні.

Лиш би було бажання прислухатися до неї. Не приглушувати її голосу якимись власними фальшивими аргументами. Не діяти всупереч. Не діяти, коли вона сама вагається, а допомогти їй вимушеною зупинкою посеред круговерті життя, молитовним стишенням і словом Божим.

Адже совість теж не є самодостатньою. І її, як казав кардинал Йосиф Рацінґер ще до свого понтифікату, «не годиться ототожнювати зі самосвідомістю особи, з її суб’єктивною впевненістю в собі та в моральності своєї поведінки». Інакше, фанатики, які діяли в ім’я людиноненависницьких ідеологій, через відсутність закидів сумління могли б вважатися праведниками. Своїми гріхами, хибами, немочами ми затемнюємо монітор навігатора нашої совісті, так що зображення геть чисто викривлюється. Тоді ніби й діємо згідно з нею, вона нам нічого не закидає, але рухаємось зовсім в іншому керунку.

Як зовнішній закон потребує уточнення, так і совість потребує очищення. В цьому проявляється їхня взаємодопомога. «Кожен має обов’язок, а також і право шукати правду в релігії, щоб, використовуючи відповідні засоби, виробляти у своєму сумлінні слушні й правдиві переконання», – каже Декларація «Dignitatis humanae» ІІ Ватиканського Собору. Цими засобами, які очищують монітор совісті від кіптяви викривленого способу думання, є Святе Письмо, наука Церкви, Святі Таїнства, діла милосердя, молитва, піст тощо. «Якщо наша совість, – каже св. Йоан Золотоустий, – немов вагова стрілка, розміщена на стрижні, – не буде скерованою до Божого закону, не зможемо правильно оцінювати дійсності й зазнаватимемо різних обмежень та відхилень».

Коли ж внутрішній і зовнішній закони в нас співдіятимуть, то на їхніх крилах постійно здійматимемось до Бога, а зі складних ситуацій, які щоденно ставлять нас перед моральним вибором, виходитимемо так, як личить дітям Божим.

Василь Калита

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Avatar

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

18 − 3 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh