Як позбутись розсіяності під час молитви

Часто, мабуть, у кожного з нас бувають моменти неуважності під час молитви – коли думки наче навмисне снуються в голові і не дають зосередитись. Це не унікальна проблема декількох, а швидше універсальна, людська. Чи є неуважність на молитві свідченням незрілості чи невміння молитися? Чт і Як можна побороти неуважність?

Неуважність – це складова духовності, як би це не звучало. Часто, особливо молоді люди намагаються віднайти ідеальну молитву – місце тиші, яке буде сприяти цьому тощо. Однак такі ідеалістичні прагнення можуть привести до розчарування, якщо молитва так і не вдасться бездоганною. Можна піти у пустелю, однак і там є свої спокуси, які відвертатимуть людську увагу.

Але Бог знає про нашу неуважність. Ми створені так! З вухами, наприклад, які не можна просто вимкнути.

І тут вирішення таке: слід докласти усіх зусиль, щоби молитись зосереджено, однак не бичувати себе за кожну мимовільну думку під час молитви.

Бог не хоче бачити нас ідеальними молільниками, але хоче, щоби ми були з Ним на цій розмові. Бо ця розмова подібна до будь-якої іншої, яку неможливо ідеально спланувати, бо завжди знайдеться якийсь фактор – терміновий дзвінок, термінова справа, яка може повністю відволікти.

Бог хоче, щоби ми любили себе, і це дійсно важко, такими недосконалими, якими є, якими Він нас любить.

Чи можна зменшити свою неуважність? Так, можна! Якщо розумієш, що молитва була неуважна – подякуй Богові за неї, мовлячи, що я знаю, що сьогодні був неуважний, але хочу щоб завтра було по-іншому. А що зробити, щоби ставало краще? Готуватись до молитви! Про це говорить також Ігнатій Лойола і це справді дієвий метод.

Перед Літургією – зупинитись, прочитати Псалми, захотіти зустрітись з Богом у Євхаристії, налаштуватись на особливу зустріч, перед молитвою на вервиці – 5 хвилин побути думками із Богородицею, пояснити собі, що зараз робитимеш. І цей час приготування допоможе бути бульш зосередженим.

Ще однією порадою може бути також – уявити собі образ. Ісуса на хресті, як Він стоїть поруч зі мною, як Він ділить хліб і вино між учнями. Це дуже добрий спосіб зосередити свою молитву, оскільки уявлений образ допомагає переживати по-особливому.

А Ви маєте свої способи, як бути уважним під час молитви? Пишіть нам в коментарях!

Автор: Тетяна ТРАЧУК

За матеріалами: deon.pl

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

2 + 3 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh