Духовне

Як часто, де і у кого сповідатись?

Як часто?

Добре відомо, що католик має бодай раз у році сповідатись і приступати до Євхаристії. Але це не означає, що сповідь має бути всього раз на рік. Це якийсь своєрідний “мінімум”, спроба врятувати тих, хто відійшов далеко від Бога, щоби бодай раз у році навернувся.

Слід сповідатися щоразу, коли відчуваємо, що потребуємо сповіді. І під словом “потребуємо” не варто мати на увазі емоції чи бажання: хочу чи не хочу сповідатись, але дуже конкретна справа: якщо є важкий гріх – є потреба сповіді. Це не означає, звісно, що з легкими гріхами до сповіді ходити не треба. Тут йдеться про те, що важкий гріх якнайшвидше потребує сповіді. Якщо тяжко згрішив раз на місяць – іди до сповіді, якщо раз на тиждень – іди до сповіді. Тобто слід розуміти, що після кожного важкого гріх слід покаятись.

Отож до сповіді йдемо настільки часто, наскільки цього потребуємо.

Доброю є також практика сповідатись щомісяця, щоби просити Бога про заступництво і підтримку.

Де?

Може виглядати, що то трохи дивне питання. У сповідальні. Однак це не обов’язково, бо може бути і за межами сповідальні. Наприклад, коли йде проща, або коли сповідь має бути довгою. Сповідальня – це лише місце, головне – це сповідник і той, хто сповідається.

Коли?

Це не те ж саме, що і як часто. Йдеться про традицію сповідатися під час Літургії. Так, це і справді зручно, але трохи неправильно. Варто сповідатись перед або після Літургії, бо це дві великі Таємниці. Для сповіді має бути окремий час від часу Святої Літургії.

У кого?

Ну тут все начебто просто: у священика. Якщо є тяжкий гріх і потреба у сповіді, то варто йти сповідатись до священика, незважаючи на те, ким він є і що ви про нього знаєте. Навіть якщо це людина, яка має не найкращу репутацію або тяжко грішить, його розгрішення є важним. Бо це не священик розгрішає, але Господь через священика. Господня сила, а не людська.

Однак дуже добре вибрати собі сповідника для того, щоби сповідь принесла духовні плоди. Якщо сповідник не підходить, якщо є відчуття, що немає плоду з такої Тайни, то варто пошукати іншого священика, який зможе допомогти більше. Однак кожна сповідь є доброю, а розгрішення важним.

Підготувала Тетяна Трачук

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України