Блаженніший Святослав: «Молімося, щоб Божий виноградник України зміг принести добрі плоди»

Молімося сьогодні до нашого Спасителя, щоб Божий виноградник України зміг принести добрі плоди у свій час. Навіть тоді, коли нам важко і ми плачемо. Нехай наш плач стане плачем виноградної лози, яка воскресає. Нехай він буде плачем надії, яка благовістує новий період відродження, в якому виноградник, оживаючи, приносить ще більше доброго плоду. До цього закликав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у неділю, 6 вересня 2020 року.

На початку своєї проповіді Блаженніший Святослав пригадав вірним, що саме для того, щоб пояснити ким є Божий народ і яким є відношення Бога до нього, з давніх часів пророки використовували образ виноградника. Він завжди посідав особливе місце у Святому Письмі, а також у культурі Святої Землі.

«Ми знаємо, що виноградник – це одна з унікальних рослин, яка має властивість розчіпляти камінь. Саме тому на кам’янистому грунті, де інші рослини не мають властивості жити, виноград проростає. Виноградна ягода є начебто мікрокосмосом, в якому сконцентрована уся життєва сила Богом сотвореного всесвіту», – пояснив проповідник.

І додав: «Виноградар для того, щоб правильно культивувати виноградник змушений щороку його обрізати. Цей процес є доволі болючим. Саме тому навесні, коли пробуджується лоза, то вона починає плакати, що символізує її життя. Сам винозбір ставав наче вінцем праці виноградаря. Дуже важливим є момент, коли виноградник дає добрі плоди, а відтак у келиху вина концентрується уся його сила і аромат, а разом з тим вся мука тієї лози».

На його переконання, такого типу унікальність виноградарства не могла оминути авторів Святого Письма. Сьогоднішнє читання Євангелія, – каже Предстоятель УГКЦ, – до певної міри переспівує пісню про Божий виноградник, який ми знаходимо у книзі пророка Ісаї. «Бо саме Господь Бог сотворив собі свій народ, визволивши його з Єгипту і насадив той народ в обітованій землі так, як той виноградар насаджує виноградник. Насадив добрий сорт винограду. Він очікував добрих плодів. Але цей виноградник не хотів, щоб Бог в той чи інший спосіб його обрізав. Не хотів давати добрих плодів», – переконаний Отець і Глава УГКЦ.

«Чому той плід, який народ приносить не є добрим?» – запитує проповідник.

«Бо в певний момент за відсутності господаря орендарі привласнили виноградник. Привласнити – це означає вирвати його з цілого контексту світотворення. Привласнюючи виноградник орендарі роблять дуже прикрий акт віровідступництва. Вони викидають з сотвореного світу його Творця. Привласнюючи собі виноградник, вони самі хочуть стати на місце Бога. Хочуть стати його абсолютними господарями», – сказав Блаженніший Святослав.

На його переконання, слово про Божий виноградник є дуже глибоким Божим Словом про духовне життя кожного християнина.

«Подивімся на себе, на свою власну особу. Найперше на відношення нас самих до себе, до свого життя і покликання», – закликав він.

Глава УГКЦ переконаний, що ми, як християни, є галузками на правдивій лозі, якою є Ісус Христос. Таким чином, якщо ця галузка, якою є кожен з нас не є добре вживлена у виноградну лозу і не живиться її соком, то вона помирає.

«Часом господар нас обстригає і ми плачемо, а той плач означає, що ми живемо. Навіть, коли Господь щось чинить нам чого ми не очікуємо, то Він це робить, щоб ми не здичавіли як галузка, а навпаки ще більше назбирали духовної сили, щоб принести добрі плоди. Ми не можемо привласнити собі свого власного життя. Ми мусимо розуміти, що моє життя дане мені Богом і належить Йому. Я мушу все зробити, щоб дані мені Богом таланти звершити, розвинути і зробити плідними у моєму особистому житті», – переконаний Глава УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ зауважив, що на даний час вже стартувала виборча компанія. Відтак чимало претендентів хотітимуть бути управителями у Божому винограднику України.

Ми бачимо, – каже Блаженніший Святослав, – дивлячись на країни довкола нас, як часто земний володар хоче привласнити собі Божий народ.

«Таким чином він краде його в Бога і стає тираном. Це дуже часто є причиною корупції і зневаги, а в результаті нищення цього народу. Цей правитель завдає йому глибоких ран і великих бід. Якщо ці виноградарі, які приходять у виноградник України не будуть бачити ролі і місця господаря цього виноградника, якщо вони не поважатимуть історію українського народу і місця Бога у нашому житті, то може так статися, що цей виноградник буде віддано іншим господарям, які будуть краще давати Богові своєчасні плоди. Можуть бути тоді дуже прикрі для нас обставини і події. Вважаймо, щоб часом і ми, дбаючи лише про свою власну вигоду, не викинули з нашого життя живого Бога», – застерігає Предстоятель УГКЦ.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Avatar

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

10 + fifteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh