Новини

2023: Спрощення для українських перевізників

Війна і закриття відповідно повітряного і морських шляхів для міжнародної торгівлі України залишили можливість перевезень вантажів тільки суходолом: автомобільним та залізничним транспортом.

При цьому у залізниці є свої проблеми – це і обмеженість кількості сполучень з різними країнами, і різна ширина колії. Вантажному автомобілю в цьому плані простіше – якість і розвиненість європейських автошляхів загальновідома.

Транспортний безвіз

Якщо раніше розвиток автомобільних перевезень стримувався досить жорсткими вимогами, то зараз ситуація спростилась:

  • Євросоюз підписав для українських перевізників т.з. “Транспортний безвіз” – дозвіл здійснювати транзитні та двосторонні рейси без додаткових дозволів;
  • Молдова, Туреччина, Півн.Македонія і в додаток до них – Грузія – взагалі скасували дозвільний режим;
  • Автопарк українських перевізників за останні роки значно поліпшився, що теж спростило перевезення Європою – наші автомобілі тепер краще відповідають правилам ЄС.

До того ж, закриття російського ринку, який все-таки грав значу роль в українському експорті, переспрямувало потоки товарів в Європу, яка навпаки – більше відкрилась для експорту з України. У 2022 році, попри всі негаразди війни, експорт в Європу виріс і склав понад 44 млрд. Доларів, причому тільки на Польщу припало близько 6 млрд. Звісно, значна частина цього об‘єму була перевезена вантажними авто.

З імпортом ситуація складніша – тут біля 50% займає Китай, який, зрозуміло – зараз складно досяжний для автомобільного і залізничного транспорту. “Великий Шовковий Шлях” через Азію – програє морському транспорту, а той, як вже було згадано – для України зараз майже недосяжний.

Звісно, виходи знаходяться – кораблі йдуть умовно до Туреччини, Румунії, або через Північ – Литва, Латвія – далі товари перевантажуються на автомобільний транспорт, і далі вантажоперевезення йдуть суходолом. Це, логічно, значно ускладнює і здорожчує імпорт, але тут ситуація, коли буквально “немає іншого шляху”.

Криза – це можливість

Автомобільні перевізники отримали значно більший обсяг замовлень, і відповідно – більшу виручку в порівнянні з минулими роками. Створились нові схеми вантажних перевезень, з‘явилась можливість (і необхідність) оновити і розширити автомобільний парк. Галузь отримала стимул для розвитку, і, очевидно, навіть після закінчення кризової ситуації посяде достойне місце в структурі вантажних перевезень.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України