Новини

Обвал гривні в цей раз може бути триразовим

   Нинішній, третій за рахунком, обвал гривні може за ступенем девальвації виявитися подібним не другому обвалу – 2008 року, а першому – 1998-1999 років, коли гривня обвалилася до долара майже в три рази.

Таке припущення висловили економічні експерти Юрій Сколотяний та Андрій Блінов в статті, опублікованій в останньому випуску тижневика «Дзеркало тижня».

«Якщо проводити історичні паралелі щодо глибини девальвації, то куди коректніше порівнювати нинішню ситуацію не з кризою 2008-го, а з 1998-м роком. Тоді українська валюта знизилася з 1,8 до 5,4 грн / дол », – вказують вони в статті.

На їхню думку, нинішній перепочинок ні в якому разі не означає, що обвал гривні закінчився.

«Всі хвилі глибокої девальвації проходять по практично ідентичним сценарієм. Перша фаза – різкий обвал. Потім, коли здається, що це безумство вже не припиниться, мало хто опиняється готовий купувати валюту по настільки високому курсу, – ринок стабілізується. У третій фазі котирування трохи відкочуються, а потім ситуація переходить в фазу «тліючої» девальвації », – зазначають експерти.

Тут я з ними не погоджуся. Після всіх стартів девальвації гривні у нас завжди спостерігалося кілька різких обвалів. Причому, ніхто не міг заздалегідь передбачити, який із цих обвалів буде останнім.

Нагадаю, наприклад, що влітку 2008 року у нас був курс близько 4,7 грн за дол. Обвал почався у вересні спочатку відносно помірними темпами, в другій половині жовтня прискорився, і до кінця жовтня курс перевищив 7 грн за дол.

Тобто, долар підскочив до гривні в півтора рази, і багато хто подумав, що обвал на тому й зупиниться. Тим більше, що тодішній глава Нацбанку Стельмах переконував усіх, що курс 7 грн за дол (і вище того) є надмірно завищеними, і що він неодмінно повернеться скоро до 6 грн за дол, а то й взагалі до 5.

Причому, в листопаді зусиллями НБУ курс долара дійсно пішов різко вниз. Регулятор щодня виходив з інтервенціями на міжбанк і курс (як безготівковий, так і готівковий) знизився до 5,8 грн.

Проте вже в грудні, як відомо, нахлинула друга хвиля різкого обвалу – курс на міжбанку в один із грудневих днів досяг рівно 10 грн за дол, а на готівковому ринку навіть на якийсь час перевищив десятку.

В січні-лютому-березні 2009 року було ще кілька не таких значних коливань курсу вгору-вниз, і девальвація тоді затухла, зрештою, на курсі близько 8 грн за дол.

Під час першого обвалу гривні також справа не обмежилася лише одним різким падінням. Девальвація тоді стартувала в серпні 1998 року з курсу близько 2 грн за дол, а вже у вересні курс підскочив до понад 4 грн за дол – тобто, сталася дворазова девальвація.

Потім стався відкат до 3,5-3,6 грн, і багато хто вирішив, що на тому все і скінчилося, оскільки такий курс тримався досить довго – більше половини 1999 року. Але потім – восени – під президентські вибори і в зв’язку з включенням під них на повну котушку грошового верстата (глава НБУ Ющенко на прохання Кучми здійснив перед виборами крупну емісію для погашення боргів по зарплатам бюджетникам) курс злетів до 5,5 грн за дол.

Фаз же «тліючої» девальвації після обвалів гривні у нас ніколи не спостерігалося. Навпаки, як після першого обвалу, так і після другого гривня у нас лише ревальвувала.

Якщо на початку 2000 року курс у нас був 5,5 грн за дол, то до 2005 року він поступово опустився до 5,3. А потім Стельмах провів дві контрольовані короткострокові ревальвації – в квітні 2005 року до курсу 5,05 грн за дол, навесні-влітку 2008 року – до 4,7 грн за дол. А після фіксації в 2009 році курсу на рівні 8,1-8,2 грн за дол, в наступні роки відбулося повільне зміцнення гривні – до курсу 7,9 грн за дол.

При нинішньому обвалі гривні ми стали свідками теж вже декількох різких злетів і подальших значних відкатів курсу.

Я нагадаю, 27 лютого поточного року курс долара до гривні досяг на міжбанку 11,8 грн за дол (на продажу). Вже 28 лютого НБУ прийняв жорсткі адміністративні заходи для зупинки обвалу гривні – постанова №104. У зв’язку з чим долар швидко покотився вниз. А в першій декаді березня курс опустився аж до 9,2 грн за дол.

Потім долар знову пішов у зростання і спостерігалося ще кілька, але вже не настільки значних, коливань. Останнє з них – це фіксація Нацбанком штучного курсу в 13 грн за дол на півтора місяця під вибори, після того як у вересні він досяг 15 грн за дол. Ну а після виборів курс підстрибнув вже до рівня майже 17 грн, а в останні дні знову пішов вниз.

Отже твердження експертів «Дзеркала тижня» про один різкий обвал гривні з подальшим відходом до часів попередніх девальвацій і потім «тліючої» девальвації не видається мені справедливим.

Що ж до їх прогнозу про можливість цього разу обвалу гривні в три рази, то такий сценарій мені теж видається досить імовірним. Дійсно, ситуація нині видається вкрай небезпечною. Золотовалютні резерви скоротилися до небаченого мінімуму в 12,6 млрд дол, нові транші від МВФ навряд чи надійдуть до кінця року, а на Донбасі вже в найближчі дні можуть початися активні бойові дії. У зв’язку з цим цілком ймовірно, що в самий найближчий час курс підстрибне до 20 грн за дол, а то і вище.

До речі, нагадаю, що білоруський рубль в 2011 році впав до долара в 2,9 рази – без всяких воєн …

Джерело: Экономика от Пророка

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України