ЄС|NATO

ЗРК Roland, машини Pizarro та інша зброя: що Іспанія може передати Україні

Одне з іспанських ЗМІ наголошує на тому, що їм фактично треба перейти на воєнну економіку, щоб збільшити виробництво того чи іншого озброєння, яким можна було б посилити Україну — і зрештою, це б позитивно вплинуло і безпосередньо на промисловість Іспанії

Джерело: Defence Express

Нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив із заявою, що країни-члени Альянсу мають надавати пріоритет оборонній допомозі Україні на противагу реалізації власних цілей з витрат на оборону. “Якщо перед союзниками постає вибір між виконанням цілей НАТО з витрат на оборону та наданням Україні більше допомоги, мій сигнал чіткий — надсилайте більше Україні”, — відзначив він.

Patriot, фото — U.S. DoD

Цікавим у контексті цієї заяви є матеріал видання Infodefensa, в якому вирішили проаналізувати, а яку ж ще зброю може поставити Іспанія Україні, причому йдеться як про озброєння із власних запасів, так і безпосередньо виробництво тих чи інших зразків силами іспанського оборонно-промислового комплексу.

Передусім у виданні відзначають, що збройні сили країни ще мають у своєму активі низку різних зразків озброєння та військової техніки, яку б можна було поставити Україні — від вантажівок, ракет Mistral і до танків Leopard 2E, самохідних артилерійських установок M109, а також зенітні ракетні комплекси Roland та Patriot.

Щодо останнього, то на Іспанію (а також Грецію) наразі тиснуть союзники по ЄС і НАТО щодо передачі систем протиповітряної оборони, зокрема й Patriot. Нагадаємо, іспанці мають у своєму активі три батареї цього ЗРК у версії PAC-2+. Крім того, нещодавно стало відомо, що одна з іспанських компаній буде виготовляти компоненти для ракет PAC-3 MSE.

Але більше уваги у виданні приділяють ось такому питанню — а яке озброєння та запасні частини можна поставити протягом року з іспанських заводів? Передусім наголошують на стволах для артилерії, йдеться про можливість спільно з Німеччиною постачати сотні одиниць, щоб підтримувати боєздатність наявних у Силах оборони України артилерійських систем.

Також у списку є бронемашини Pizarro протитанкові гранатомети С-90 та ракетний комплекс Alcotán від компанії Instalaza — відзначається, що збільшення виробництва цього озброєння не має створити “великих проблем”; дистанційно-керовані станції з 12,7-мм кулеметом; логістичне обладнання, зокрема мобільні операційні — відзначається, що в Іспанії є низка компаній з “величезними можливостями”, щоб постачати обладнання у відносно стислі терміни тощо.

Разом з тим, в Infodefensa все ж таки наголошують, що для досягнення цілей зі збільшення виробництва зброї країна має перейти на воєнну економіку — скоротити бюрократичні процедури, уникати технологічних ризиків та затримок, контролювати ланцюжки постачань, і також залучати цивільні заводи до виробництва компонентів і обладнання.

Відзначається, що саме завдяки такій гнучкості можна буде досягти дійсно конкурентоздатних строків, цін, задовольнити потреби Україні в озброєнні. Це також позитивно вплине і на створення додаткових робочих місць в іспанській промисловості з подальшим позитивним впливом на економіку країни.

 

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Трактор ДТЗ 244: надійність і продуктивність для вашого господарства

Шукаєте надійного помічника для роботи на фермі чи в сільському господарстві? Тоді трактор ДТЗ 244…

12 години тому

Велосипеди для дітей різного віку від інтернет-магазину “Антошка”

Інтернет-магазин "Антошка": Велосипеди для дітей різного віку Інтернет-магазин "Антошка" пропонує широкий асортимент дитячих велосипедів, які…

12 години тому

Декоративна штукатурка для фасадів: практичний огляд

Чим оздобити фасад будинку, щоб він виглядав сучасно, був надійно утеплений та захищений від грибка?…

13 години тому

Avstore: Картины по номерам и алмазная мозаика для вашего вдохновения

Avstore: Интернет-магазин картин по номерам и алмазной мозаики Интернет-магазин Avstore предлагает широкий ассортимент картин по…

13 години тому

У Відні на “Великодніх гаївках” зібрали допомогу, на котру куплять три карети швидкої для України

На Великодніх Гаївках 12 травня нам вдалося зібрати 16 600 євро. Це дорівнює трьом каретам…

14 години тому

Увеличение Популярности в Социальных Сетях

В современном цифровом мире социальные сети стали неотъемлемой частью нашей повседневной жизни. Они не только…

14 години тому