Духовне

«Зігріймо їх любов’ю наших сердець», — Глава УГКЦ закликав подбати про українців на звільнених територіях

Відчуваємо своїм моральним обов’язком подбати про тих наших братів і сестер, які опинилися на окупованих і вже звільнених територіях. Цими днями відкриється можливість дійти до них і принести їм першу невідкладну допомогу, зігріти їх любов’ю наших сердець. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму щоденному зверненні у 202-й день війни росії проти України.

Мешканка щойно звільненої громади Харківщини, фото: Олег Синєгубов, ХОВА

«Тож звертаюся, — додав Предстоятель, — до всіх, хто мене зараз чує: виявімо нашим братам і сестрам, яким сьогодні, можливо, найважче, нашу солідарність, християнську любов».

У зверненні Глава УГКЦ розповів про ситуацію в Україні. Він підкреслив, що з Божою допомогою український народ відвойовує свою Богом дану землю, звільняються нові міста і села від вбивчої роки окупанта. «Але й відкриваються страшні, жахливі військові злочини проти людяності. Щодня фіксується близько 200 військових злочинів. Це масові вбивства цивільного населення, тортури, грабежі і все те, що справді кваліфікується як військовий злочин», — ствердив Предстоятель.

«Серце розривається, — додав він, — коли дивимося на те, що після себе залишає російський окупант на українській землі. На сьогодні — це те, що можливо зареєструвати — зруйновано понад 900 закладів охорони здоров’я, понад 200 церков і релігійних споруд».

Цього дня Блаженніший Святослав роздумав над дев’ятою заповіддю «Суспільного дороговказу віруючого»: «Шаную природні багатства землі як Божий дар і розсудливо користуюся ними».

«Відповідальність за довкілля, — сказав архиєрей, пригадуючи, що завтра, 14 вересня, відзначається День Бога-Творця, — є невід’ємною складовою частиною християнської моралі. Людина не може бути щасливою — не може успішно господарювати, розбудовувати культуру життя і цивілізацію розвитку — без поваги до довкілля. Інакше ми виступаємо як загарбники, хижаки, злодії і позбавляємо майбутні покоління того великого дару, скарбу, яким є наша Богом дана українська земля».

Коли ми сьогодні дивимося, додав Глава Церкви, на те, що ворог лишає після себе — спалені і зруйновані міста й села, випалені лани пшениці, сплюндровані ліси, заміновані чорноземи, занечищені ставки, річки й джерела вод, з яких уже більше не можна пити, то розуміємо, що війна — це не тільки злочин проти людського життя, а й проти Божого творіння.

«Саме тому дуже важливо усвідомити собі нашу відповідальність за ті дари, які дає нам Господь Бог», — наголосив Глава УГКЦ.

Він звернув увагу, що, за свідченнями селян і фермерів, цього року Господь Бог дав Україні такий врожай, якого ніхто не пам’ятає. «Я думаю, що це недаремно. Господь Бог нас благословляє, дарує землі врожай і плід нашої праці для того, щоб ми були вдячними — Йому за дари, а українській землі за те, що годує нас у тяжкі часи військового лихоліття», — сказав Глава УГКЦ.

На його переконання, цими дарами ми повинні поділитися з усіма тими, хто був позбавлений можливості сіяти і жати і кого українські воїни, воїни миру і світла, щойно звільнили з-під російського чобота: «Спішімо з допомогою до тих братів і сестер, які тепер є в найбільший потребі, найбільше постраждали від цієї війни».

У відеозверненні напередодні Дня Бога-Творця Блаженніший Святослав із вдячністю звернувся до українських хліборобів, селян, фермерів: «Дякую вам, бо завдяки вашій праці та відвазі виходити в поле навіть тоді, коли це може бути життєво небезпечно, і завдяки плодоносності нашої землі Україна сьогодні має хліб. Ба більше, може поділитися хлібом із ближнім».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови її трудящий народ! Боже, благослови всіх, хто плекає культуру праці і шанує довкілля! Боже, благослови українське військо, яке є нашою надією на охорону цієї землі! Боже, зроби всіх нас мудрими управителями у всесвіті, який Ти нам дав! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!» — додав на завершення Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України