ЄС|NATO

В США ударний БПЛА Mojave відстрілявся з Minigun: це майже ідеальна дронобійка. Відео

БПЛА-штурмовик​ Mojave від General Atomics відрізняється можливість експлуатації у наджорстких умовах та можливістю використання звичайного авіаційного озброєння

Джерело: Defence Express

Компанія General Atomics, яка відома своїми ударними дронами MQ-1 Predator та MQ-9 Reaper, відзвітувалась про черговий етап випробувань ще одного і доволі перспективного дрона Mojave, який є ударним БПЛА-штурмовиком, і може експлуатуватися у вкрай жорстких умовах, включно з ґрунтовими аеродромами.

На цей раз до нього було інтегровано два підвісні контейнери DAP-6 Gun Pod Systems від Dillon Aero з кулеметами M134 Minigun калібром 7,62х51 мм.

Загалом було витрачено 10 тисяч патронів у семи заходах під час двох польотів для ураження різних цілей, повідомляє компанія. Але на оприлюдненому відео зафіксовано лише знищення пікапа.

В цій ситуації зазначимо, що вибір M134 Minigun у готових контейнерах вкрай прагматичний і також має показати абсолютну сумісність Mojave з більшістю авіаційного озброєння, яке є основним для ударів по наземних цілях зі штурмовиків.

Також зазначимо, що цей дрон може нести високоточні протитанкові ракети Hellfire у загальній кількості до 16 одиниць.

А на семи пілонах загалом розміщується до 1500 кг озброєння. При цьому чотири пілони розраховані на вагу у 300 кг (650 фунтів), чого достатньо для розміщення високоточних 500-фунтових бомб.

Mojave

дійсно виглядає дуже потенційно правильним дроном-штурмовиком, який може злітати з ґрунтових аеродромів та вимагає мінімум обслуговування

, але це для конфліктів малої інтенсивності та протипартизанських дій. Але у повномасштабній війні він може бути цікавим, як протидроновий засіб.

Зокрема можливість використання саме кулеметного озброєння дозволяє вкрай дешево та ефективно боротися з БПЛА противника у тилових районах. Мова може йти про перехоплення розвідувальних дронів, бо максимальна висота польоту Mojave становить 7,6 км (25 000 футів), чого більш ніж достатньо для атаки таких БПЛА, як “Орлан-10/30” чи “Суперкам”, які ведуть розвідку на значно нижчих висотах. А також для перехоплення літако-снарядів Shahed-136.

Зазначимо, що виявлення повітряних цілей для таких ударних дронів цілком можливо за рахунок тепловізійної оптико-прицільної станції. Окрім того, на MQ-1C Grey Eagle, на базі якого створений Mojave, можливо встановлення РЛС. Також на користь грає довгий час баражування, який вимріюється у годинах, для пустого Mojave задекларовано понад 25 годин.

Водночас для ролі безпілотного винищувача зразка Другої світової війни Mojave має один недолік – заявлену максимальну швидкість у 260 км/год (140 kts). Це лише на 75 км/год більше за максимальну швидкість Shahed-136. Цього звісно достатньо для того, щоб наздогнати ціль, але зробити це швидко буде важкувато. Саме тому наразі Mojave можливо назвати лише майже ідеальною дронобійкою.

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Навіть після добровільної явки в ТЦК українців можуть оштрафувати: що важливо знати?

Адвокат Роман Симутін попередив українців, що навіть за добровільної явки в ТЦК і СП громадяни…

4 години тому

В Австрії велика продуктова мережа відкликає з продажу рис

Billa і Billa Plus відкликають продукт через потенційний ризик для здоров'я. Повідомляється, що він заражений…

6 години тому

Атаки дронів порушили роботу 14% російських нафтопереробних потужностей

Атаками українських дронів порушено роботу 14% російських нафтопереробних потужностей. На окремі положення доповіді генерального інспектора…

6 години тому

Завтра у двох областях України можливі аварійні відключення електроенергії

У неділю, 19 травня, у двох областях України, можливі аварійні відключення електроенергії, попереджає "Укренерго". В…

6 години тому

ЗСУ збили російський Су-25 в Донецькій області

ЗСУ збили російський Су-25 в Донецькій області. Відзначились зенітники 110-ї окремої механізованої бригади імені генерала-хорунжого…

6 години тому

На Черкащині депутати хотіли познайомитися з начальником ТЦК, а він прийшов на сесію та вручив повістки. ВІДЕО

На Черкащині начальника ТЦК запросили на сесію міськради для знайомства — а він вручив депутатам…

6 години тому