Якщо бажаєте щось принести освятити до храму Божого,- будь-ласка, тільки робіть це не із рабського страху покарання, а із почуття вдячності вільних людей

Зріють яблука. Але деякі їх не споживають у їжу. Чому? Бо московське мракобєсіє нє вєліт. Аргументація вбивчо проста: до Спаса, тобто до 19.08, коли православні святкують Преображення Господнє, яблука їсти не можна, бо тільки на це свято вони освячуються, і лише тоді можна споживати ці плоди.

Про це на своїй сторінці написав Олександр Дедюхін.

Існує ще одне марновірство, пов’язане із яблуками і Спасом. Це марновірство каже: в принципі яблука їсти можна і до 19 серпня, але не всім. не можна їсти жінкам, в котрих померли діти. Мовляв, на тому світі дітки дуже хочуть яблук, але якщо мати тут буде жерти їх до Спасу, то там дітки будуть голодні і залишаться без смачного. 

Давайте я не буду коментувати вищезгадану маячню, а просто розповім як треба і чому мракобєсіє – це погано.

По-перше, яблука їсти можна в будь-який час і всім бажаючим. Ну, можливо, не варто споживати продукти китайського виробництва, але це не тільки яблук стосується і на це є зовсім не богословські, а екологічні причини. Немає ніяких уставних та канонічних заборон на споживання плодів яблуні. Навіть відкрию тайну: в Едемському саду змій спокушав Адама та Єву зовсім не яблуком, там був зовсім інший плід. Який – невідомо. Яблука абсолютно невинні.

А ще одним відкриттям, безумовно, буде для вас те, що в чині освячення плодів на Преображення взагалі про яблука не ідеться! Ось текст цієї молитви.

“Боже Премудрий і Всемогутній Створителю світу! Ти створив небо й землю і все, що на них. Ти виростив дерева і трави й уквітчав їх красними квітами, а з них овочам зволив виспіти на втіху і споживання роду людського і всякого живого створіння Твого. Сам, Господи, благослови † початки плодів цих, подай багатий врожай на них в місці цьому, по всій Україні нашій і на всьому світі Твоєму. Тих, що працюють коло них, благослови в добрім здоров’ї й спокою зібрати і скористувати їх, а всіх людей Твоїх благослови споживати ці дари Твої на здоров’я тілу, душі на спасіння, щоб вдячні Тобі були і на честь і на славу Твою споживати їх сподобилися.”

Тут мова іде не лише про яблука, а про абсолютно всі плоди, які Господь виростив на “втіху та споживання роду людського”. Молитва нагадує, що всі плоди, які вирослі в наших садках та городах – це благословіння Боже, і вдячні віруючі приносили до храму початки цих плодів для освячення та з почуття вдячності Богу. Цьому раділа вся Церква (як зібрання віруючих), возносила молитви і споживала із вдячністю.

Так чому в нас досі живі всі оці дурні марновірства про яблука? А тому, що століттями московська церква насаджувала на наших теренах своє мракобісся. На Московії зовсім не Євангельське уявлення про Церкву. Якщо в Євангелії Церква – це Тіло Христове, зібрання віруючих, то в РПЦ досі впевнені, що Церква – це те, що сказав патріарх, єпископ, священик. Церковний народ до уваги не береться. Абсолютно. Тому і їсти яблука не можна, бо мракобєснічающій поп нє вєліт.

Насправді все трошки інакше. Наша їжа освячується нашою ж молитвою та благословенням. Кожен з нас цар і священик перед Господом. Кожен з нас має щодня молитися та освячувати все навколо себе. Бо Церква Христова – це ми всі, а не лише її священноначаліє. Євангеліє нас запевняє: ” Їжте все, що на торговищі продається, без найменшого сумніву, для спокою совісті. Бо Господня земля, і що виповнює її.” (1 Кор.10.25-26). Яблук та інших плодів це також стосується. Не слухайте та не слідуйте московськім ізводам і забобонам. Бо в них навіть пророк Ілля гопніком виставлений, бо, бач, він у воду пісяє. Виховані та чемні люди так не роблять, запрам’ятайте.

Ну а якщо бажаєте щось гарне та смачне принести освятити до храму Божого – будь-ласка, тільки робіть це не із рабського страху покарання, а із почуття вдячності вільних людей.

А ще запам’ятайте: не існує ні медового, ні яблучного, ні ще якого-небудь Спаса. Бо Спас – це Спаситель наш Ісус Христос, і ні що і ні хто інший.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Avatar

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

3 × one =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh