У Великій Британії критикують рішення списати застарілі Eurofighter Typhoon

Йдеться про літаки модифікації Tranche 1, про які також ходили чутки у ЗМІ, що їх можуть передати Україні

Джерело: Defence Express

Ще у грудні 2023 року у Великій Британії розписалися, що планують вивести з експлуатації 30 своїх літаків Eurofighter Typhoon найстарішої модифікації Tranche 1, з яких 26 мають відправити на пенсію до кінця березня 2025 року і використовувати їх як донори запчастин, а ще чотири машини до 2027 використовуватимуть у ролі “агресора” на навчаннях.

І в цьому контексті вже сьогодні цікавим є матеріал видання Zone Militaire, яке розповідає, що Королівським Повітряним силам Великої Британії не вистачає бойових літаків для виконання своїх оперативних зобов’язань — мовляв, коли Eurofighter Typhoon збивали іранські ударні дрони, які були випущені по Ізраїлю, то їх перекинули в регіон не з Великої Британії, а з Румунії, де ці літаки виконували завдання у рамках операції НАТО BILOXI, де британці у цьому році допомагають румунам у повітряному патрулюванні.

Eurofighter Typhoon, фото — Eurofighter

 

“З міркувань обережності ми тимчасово передислокували низку літаків з Румунії, щоб посилити нашу присутність там”, — заявив речник прем’єр-міністра Великої Британії, відзначивши, що повітряні сили країни продовжують патрулювання повітряного простору НАТО і координували свої дії із союзниками, “щоб гарантувати відсутність порушень в Румунії”.

Водночас у виданні все ж наголошують на тому, що цей епізод демонструє нестачу бойових літаків у повітряних силах країни. Тому сьогодні рішення списати десятки літаків у Великій Британії зіштовхується з критикою, зокрема з боку депутата-консерватора Марка Франсуа, який назвав плани вивести з експлуатації 30 літаків Eurofighter Typhoon безглуздим рішенням і наголосив, що його треба переглянути і щонайменше залишити літаки в резерві на той випадок, “якщо вони коли-небудь знадобляться нам самим”.

Також відзначається, що у нещодавньому звіті від Палати громад йдеться про те, що ПС країни нібито не зможуть повноцінно діяти в умовах конфлікту високої інтенсивності, і що скорочення можливостей повітряних сил країни небезпечне в умовах “найбільшої загрози міжнародному порядку за останні десятиліття”.

Повертаючись до тих 30 Eurofighter Typhoon, які планують списати британці, то варто згадати ще ось такий факт — раніше у BAE Systems відзначали, що технічно реальною є опція оновити літаки до стандарту Tranche 2 чи навіть Tranche 3, і компанія надавала міноборони країни всю необхідну інформацію про необхідний обсяг модифікацій. У будь-якому випадку, цілком ймовірно, що історія цих літаків ще не завершена і рішення про їх виведення з експлуатації можуть переглянути.

.

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Трактор ДТЗ 244: надійність і продуктивність для вашого господарства

Шукаєте надійного помічника для роботи на фермі чи в сільському господарстві? Тоді трактор ДТЗ 244…

13 години тому

Велосипеди для дітей різного віку від інтернет-магазину “Антошка”

Інтернет-магазин "Антошка": Велосипеди для дітей різного віку Інтернет-магазин "Антошка" пропонує широкий асортимент дитячих велосипедів, які…

13 години тому

Декоративна штукатурка для фасадів: практичний огляд

Чим оздобити фасад будинку, щоб він виглядав сучасно, був надійно утеплений та захищений від грибка?…

14 години тому

Avstore: Картины по номерам и алмазная мозаика для вашего вдохновения

Avstore: Интернет-магазин картин по номерам и алмазной мозаики Интернет-магазин Avstore предлагает широкий ассортимент картин по…

14 години тому

У Відні на “Великодніх гаївках” зібрали допомогу, на котру куплять три карети швидкої для України

На Великодніх Гаївках 12 травня нам вдалося зібрати 16 600 євро. Це дорівнює трьом каретам…

15 години тому

Увеличение Популярности в Социальных Сетях

В современном цифровом мире социальные сети стали неотъемлемой частью нашей повседневной жизни. Они не только…

15 години тому