У РФ разом із Китаєм працюють над перетворенням Shahed-136 у баражуючий боєприпас типу “Ланцет”

Трансформація Shahed-136 з літако-снаряда на баражуючий боєприпас потребує потужного та стійкого до завад каналу зв’язку

Джерело: Defence Express

Окрім робіт над заміною та збільшення бойових частин у Shahed-136 у РФ йде робота з перетворення цього літако-снаряда на баражуючий боеприпас по типу “Ланцета”. Попри те, що обидва вироби є дронами-камікадзе, між ними існує суттєва різниця – Shahed запускається для ураження стаціонарних цілей і без можливості дорозвідки та донаведення на ціль. А баражуючий боеприпас призначений для ураження, в першу чергу, рухомих цілей, які може знайти самостійно, або бути донаведеним на них.

Головна відмінність між ними – зв’язок, бо баражуючому боєприпасу необхідно передавати відео та отримувати команди управління. І з огляду на отриману з власних джерел презентацією з російської “Алабуги”, де виробляються Shahed-136, для вирішення цієї задачі ворог активно співпрацює з китайськими компаніями.

Зокрема у презентації мова йде про спроби встановити у Shahed-136 російські модулі радіозв’язку, наприклад, продукцію від російських компаній “Аэроб”, Inwave та інших. Але зазначаютья суттєві недоліки кожної пропозиції: десь мала потужність, десь мала завадозахищеність, або надвисока ціна.

Натомість продукція китайських компаній таких нарікань не викликала, більше того, фахівці “Алабуги” вже провели випробування модулів зв’язку безпосередньо у Китаї. Зокрема мова йде про виріб TX900 від китайської компанії VCan Group Ltd (комерційний бренд iVcan). Зазначаєтеся, що під час тестів було через ретранслятор отримано відео у HD-якості на відстані 220 км із затримкою у 60 мс.

Цей модуль зв’язку працює на частотах 1428 – 1448 МГц або на 806 – 826 МГц та підтримує автоматичну зміну частоти залежно від завад, а також має можливість передачі зашифрованого сигналу стандарту AES128, максимальна швидкість передачі задекларована у 30 Мбіт/с. При потужності 10 Вт вага виробу складає лише 242,5 грами.

Окрім того, також тестувались вироби Xingkai XK-F403E, Shenzhen Safe Guard SFGTHF0505UF, але у презентації мова не йде про їх випробування та не підкреслено їх переваги, а вказані ціни на вироби вищі за TX900 від VCan.

На те що мова йде саме про створення баражуючого боєприпасу говорить ще одна деталь – намір встановити у Shahed-136 нову бойову частину вагою 50 кг від “НИИ Машиностроения им. Бахирева”. Вона має складну комбіновану осоклово-фугасно-запалювальну та бронебійну дію. І при вазі 25 кг має 4000 одиниць готових уражаючих елементів. Додавання абревіатури “ВНЖ” може бути пов’язано із використанням для їх виготовлення вольфрамового сплаву ВНЖ.

У презентації вона проходить з формулюванням “спецбампер для Сикера” та уточнення, що мова йде про ураження легкої бронетехніки. Використання термінології “бампер” пов’язано із тим, що в “Алабузі” через секретність введена примітивна словозміна, а виробництво Shahed-ів взагалі оформлювалось та проводилось за документацією, як виробництво “човнів”.

Зазначимо, що наразі невідомо про активне використання Shahed-ів з такими бойовими частинами та у режимі баражуючого боєприпасу. Цілком можливо, що мова йде саме про намір отримати на таку розробку кошти, що може бути ускладнено конкуренцією з “Концерн Калашникова”, якому належить Zala, що виробляє “Ланцети”.

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Трактор ДТЗ 244: надійність і продуктивність для вашого господарства

Шукаєте надійного помічника для роботи на фермі чи в сільському господарстві? Тоді трактор ДТЗ 244…

13 години тому

Велосипеди для дітей різного віку від інтернет-магазину “Антошка”

Інтернет-магазин "Антошка": Велосипеди для дітей різного віку Інтернет-магазин "Антошка" пропонує широкий асортимент дитячих велосипедів, які…

13 години тому

Декоративна штукатурка для фасадів: практичний огляд

Чим оздобити фасад будинку, щоб він виглядав сучасно, був надійно утеплений та захищений від грибка?…

13 години тому

Avstore: Картины по номерам и алмазная мозаика для вашего вдохновения

Avstore: Интернет-магазин картин по номерам и алмазной мозаики Интернет-магазин Avstore предлагает широкий ассортимент картин по…

13 години тому

У Відні на “Великодніх гаївках” зібрали допомогу, на котру куплять три карети швидкої для України

На Великодніх Гаївках 12 травня нам вдалося зібрати 16 600 євро. Це дорівнює трьом каретам…

15 години тому

Увеличение Популярности в Социальных Сетях

В современном цифровом мире социальные сети стали неотъемлемой частью нашей повседневной жизни. Они не только…

15 години тому