Духовне

У Патріаршому домі у Львові вручили дипломи медичним капеланам УГКЦ

4 травня 2017 року в Патріаршому домі УГКЦ відбулося урочисте вручення дипломів Австрійської освітньої програми для лікарняного душпастирства медичним капеланам УГКЦ. Захід розпочався Архиєрейською Божественною Літургією в храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, після цього – лунали виступи викладачів.

Архиєрейську Божественну Літургію очолили: владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ, та владика Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії УГКЦ.

У проповіді владика Василь пригадав, що Ісус Христос не тільки зціляв душевні рани, а й різні недуги людей. «Зокрема, згадаймо, коли Ісус був в Капернаумі і проповідував в будинку, то до нього принесли розслабленого його друзі… Вони розібрали дах будинку, де проповідував Христос, і опустили ноші до Нього. А що Він зробив? Христос, бачачи віру цього чоловіка, каже: «Прощаються тобі гріхи твої». Таким чином, Христос вказує на джерело цієї важкої недуги. І, бачачи розкаяння серця цього чоловіка, Ісус прощає йому його гріхи», – сказав проповідник.

За словами єпископа, розглядаючи ці випадки з Євангелія, коли Христос зціляє, можна побачити, як Він дає певну модель того, як потрібно служити хворим і недужим. «Найперше, це супровід. Потрібно підійти до людини, і хоча би поспілкуватися із нею, зацікавитися нею, відчути те, що вона переживає», – додав він. А другим етапом є Слово Боже, яке дає Христос і яке приводить до віри в Бога і Його пізнання. Наступний етап – це Святі Таїнства. «Зокрема,  Христос через Таїнство покаяння (сповідь) в особі священика дає благодать прощення гріхів, а через Таїнство Пресвятої Євхаристії людина єднається із Богом. Через Таїнство оливопомазання Господь дає благодать зцілення для душі й тіла. Ця благодать дає силу перенести певну недугу. Через ці Таїнства Господь дає силу достойно і гідно пройти шлях терпіння і страждання та отримати спасіння», – пояснив владика Василь.

Звернувшись до учасників даної освітньої програми проповідник сказав таке: «Ви пройшли цю освітню програму, де вас навчали багатьох методів і способів супроводу хворих в їх недузі. Нехай Слово Євангелія та ці знання допоможуть вам бути добрими душпастирями в служінні медичного капеланства. Нехай Господь благословить це ваше служіння і через вас шле щедро  свою Божественну благодать, яка зціляє душу й тіло людини».

За словами о. Руслана П’ясти, голови Комісії УГКЦ у справах охорони здоров’я,  УГКЦ здобула 8 медичних капеланів та одного лікаря, які будуть в подальшому використовувати свої знання в медичному капеланстві.

Під час урочистої частини до присутніх звернулася через скап-зв’язок Уляна Супрун, в.о. Міністра охорони здоров’я. «Люди творять Церкву, так само люди творять медицину. Систему неможливо змінити не змінивши людей, і перший спосіб цього – освіта», – подякувала п. Уляна. «Удячна вам за те, що навчаєте себе і людей поруч. Цей шлях – непростий і довгий. Але він єдиний веде нас до омріяних результатів. Бажаю вам терпіння. Бо без терпіння – не збудувати нового, не знайти спільної мови. Дякую, що не шукаєте легших шляхів і мислите десятиліттями, коли, скажімо, багато державних мужів не дивляться далі наступних виборів», – сказала п. Уляна Супрун.

Додамо, Центр медичного капеланства м. Зальцбург має багатолітній досвід ведення освітніх програм за міжнародним стандартом вишколу медичних капеланів CPE – Clinical Pastoral Education (англ.) KSA – Klinische Seelsorge-Ausbildung (нім.). Програма центру орієнтована на практичне застосування знань та вмінь насамперед в лікувальних установах. Особливістю пропонованої методології є навчання на основі власного життєвого та пасторального досвіду.

Навчання для медичних капеланів УГКЦ тривало з жовтня 2014 року до квітня 2017 року і містило шість блоків: три – в Австрії й три – в Україні. Випускники освітньої програми, серед них вісім священиків-медкапеланів УГКЦ з різних міст України та лікар, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО м. Києва будуть впроваджувати цю сертифіковану програму для наступних груп медичних капеланів в Україні.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України