Авторські статтіДуховне

Чи можуть померлі спілкуватися з живими?

ПИТАННЯ: Чи можуть померлі спілкуватися з живими, наприклад, уві сні? Чи знають вони що-небудь про наше життя?

ВІДПОВІДЬ: Покійні жодним чином не можуть самі з’явитися живим. Їх тіло поховано, а душа, яка є нематеріальною, може перебувати в раю, в чистилищі або в пеклі. У будь-якому випадку, будучи нематеріальними, душі покійних невидимі. Славні ж воскреслі тіла Господа нашого Ісуса Христа і Пресвятої Богородиці в даний час теж знаходяться на небесах і, будучи духовними, вони точно так само невидимі для нас.

Але не можна заперечувати правдивості деяких  об’явлень Пресвятої Діви Марії, святих або покійних близьких. Як же вони можуть постати перед нами, не володіючи матеріальним тілом, будучи нематеріальної душею, якщо наші очі і наша внутрішня уява сприймають тільки те, що піддається відчуттям, що матеріальне і видиме?

Відповідь полягає в наступному: Бог через служіння ангелів створює відчутні образи, за допомогою яких у виняткових випадках ми можемо перебувати в спілкуванні зі святими і з іншими покійними. Якщо хтось являється з небес або з чистилища, то це – плід чудесного, надприродного втручання Бога за допомогою ангелів.

Але серед ангелів є і демони. В силу гріха вони втратили спілкування з Богом, але при цьому не втратили своїх природних властивостей, а значить, і вони можуть сворювати відчутні образи, за допомогою яких можливо спілкування з покійними. Тому необхідно ретельне розпізнавання в тих випадках, коли людина стикається з якимись надприродними явищами, щоб визначити, відбуваються вони від Бога або ж від демона, – або може бути ще один варіант: це плід нашої уяви.

Духовні автори вказують на три головні ознаки, за якими можна відрізнити видіння від Бога від диявольських видінь або фальсифікацій уяви.

По-перше, видіння від Бога не залежить ні від нашого темпераменту, ні від нашої волі. Неможливо спровокувати його ніяким гарячим бажанням або віддалити його з власної волі. Видіння приходить раптово і триває недовго. По-друге, видіння від Бога залишає душу в найбільшому мирі, в той час як бачення від демона бентежать душу. По-третє, видіння від Бога можна визначити по його плодах. Якщо воно від Бога, то душа набуває чесноти, і в першу чергу смиренність і послух. Якщо ж автор образів – демон, то душа незабаром загордиться. Коли видіння є лише продуктом уяви, то уважні навколишні люди швидко зрозуміють це, оскільки розповідь про видіння, як правило, охарактеризована поверховістю і непослідовністю. Ці критерії описує, зокрема, А.М. Мейнар в «Трактаті про духовне життя».

Наведемо думку святого Томи: «Святі, що знаходяться в раю, відмінно знають те, що відбувається в житті мандрівників (тобто тих, які живуть в цьому світі), а також в житті засуджених». Тома Аквінський цитує святого Григорія: «Неможливо, щоб той, у кого є мир Божий, не знав чогось, що виходить за його межі».

Що стосується душ, які перебувають в чистилищі, то можна припустити, що і їм Господь дає деяке знання. Чого не можна сказати про засуджених в пеклі, оскільки будь-яке знання про нас може бути даровано лише Богом, і воно абсолютно недоступно для них.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України