Важкі питання: безкровна жертва

ПИТАННЯ: У чому полягає безкровна жертва Христа на Службі Божій?

ВІДПОВІДЬ:
Під час Служби Божої ми звершуємо пам’ять жертви Христової. Але ця пам’ять – не просто спогад того, що було в минулому. Коли ми, наприклад, згадуємо про зданий іспит, то ми в цей момент не здаємо його знову і не відповідаємо ще раз на ті ж питання, не очікуємо з трепетом оцінки. Йдеться про подію з минулого, яка стає актуальною лише в наших думках і пам’яті, але вона не відбувається в сьогоденні.

Зовсім інша  справа з Євхаристійною жертвою. Коли ми звершуємо пам’ять жертви Христа, то відбуваються три речі. По-перше, як і в прикладі з іспитом, ми згадуємо про факт, який стався в історії. По-друге, під час Служби Божої цей факт не просто воскресає в пам’яті, – він актуалізується, знову постає перед нами і відбувається. Але не в тому сенсі, що ця жертва відбувається ще раз, а в тому, що відбувається та ж сама жертва, яку приніс Христос, але відбувається вона тут і зараз, для нас. Таким чином, Жертва на Хресті і Служба Божа – це одна і та ж жертва, тільки на Хресті вона була принесена один раз і назавжди в історії, а на Службі Божій ця жертва актуалізується для кожного з нас, в кожну епоху. І третє значення пам’яті Христової жертви – це залучення до благодаті, що виходить від цієї події, яка сталася тоді, в епоху Христа. Святий Павло пише про це так: «Всякий раз, коли ви їсте хліб цей і п’єте цю чашу, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде» (1 Кор 11,26). Слово «звіщаєте» тут позначає подію, в якій бере участь віруючий. Сповіщати смерть Господню означає бути присутнім при ній, бути свідком пасхальної події, в якій приноситься ця жертва Богу за життя світу. Служба Божа увічнює на наших вівтарях жертву, принесену на Хресті, і кожен з нас, хто знаходиться в храмі, подібний до Діви Марії і апостола Івана біля підніжжя Хреста. Під час Євхаристійної жертви на наших вівтарях актуалізуються спокутні страсті Господа. Сам Господь присутній – причому присутній не тільки духовно, а й матеріально, в Пресвятих Дарах.

Якщо ми усвідомлюємо у всій глибині сенс Служби Божої, то вона ніколи нам не здасться одноманітною, ніколи ми не зможемо сприймати її як якийсь обов’язок. Святий Отець Піо на питання про Службу Божу відповідав: «Це – побачення на Голгофі». Коли у нього питали, з якими почуттями християнин повинен брати участь в Літургії, італійський подвижник говорив: «З почуттями Діви Марії і святого Івана».

Причастя Христових таємниць під час Служби Божої – це джерело найбільшої освячуючої, спокутної, благодатної сили, яку отримуємо ми самі і якою покликані ділитися з усім світом.

Стосовно пам’яті жертви Христової в богослов’ї вживаються такі слова, як «актуалізація» або «репрезентація». Вживане іноді слово «відновлення» може ввести в оману, оскільки Христос помер на Хресті тільки один раз, про що неодноразово нагадує автор Послання до Євреїв: «Він вчинив це раз і назавжди, принісши в жертву Себе Самого»; «Христос один раз був у жертву принесений, щоб понести гріхи багатьох, вдруге з’явитися не для ощищення, а для тих, хто чекає Його на спасіння».

Всі наші зустрічі з Ісусом Христом – це зустрічі з Ісусом воскреслим з мертвих, прославленим, що сидить праворуч Отця. У Євхаристії ми не робимо вигляд, що Господь знову вмирає і потім воскресає. Ми зустрічаємося з воскреслим Христом, в якому присутнє все діяння Його життя, від зачаття до Вознесіння. В Євхаристії всі Його спокутні діяння робляться синхронними. У цьому сенсі, маючи можливість брати участь в Євхаристії, ми отримуємо таку ж благодать, як і всі сучасники Ісуса, яким пощастило з Ним спілкуватися особисто. В Євхаристії всі спокутні діяння Ісуса Христа робляться не тільки синхронними по відношенню один до одного, але і синхронними по відношенню до нашого життя. Це відбивається в словах переєстествлення: «Це Тіло Моє, що за вас віддається»; «Це Кров Моя, яка за вас проливається на відпущення гріхів». Його страсті і смерть в цих словах синхронні до кожного з нас. Коли ми беремо участь у святій безкровній жертві Христа, ми покликані відчувати себе головними дійовими особами, свідками смерті і воскресіння Господа, Який забажав зробити цю подію синхронною для кожної людини.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

seven + 12 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh