ЄС|NATO

У Франції хочуть проєктувати навчально-тренувальний літак з прицілом на винищувач шостого покоління: що відомо

Новий навчально-тренувальний літак в Європі з прицілом на винищувач шостого покоління: що відомо

Франція хоче закупити чи спроєктувати новий літак, який, ймовірно, буде в майбутньому використовуватися і для навчання пілотів на винищувачі програми FCAS

Джерело: Defence Express

Франція активізувала питання пошуку заміни своїм навчально-тренувальним літакам Dassault /Dornier Alpha Jet — про це нещодавно оголосив міністр збройних сил країни Себастьян Лекорню, причому йдеться про закупівлю або ж ймовірність створення нового “модульного удосконаленого навчально-тренувального літака” спільно з такими країнами, як Іспанія та Велика Британія.

Як відзначив Лекорню щодо цього ймовірного проєкту, то “всі рішення можливі і вивчаються”, а особливо спільно з двома зазначеними вище країнами — тож зрозуміло, що майбутній літак має відповідати вимогам всіх трьох ймовірних експлуатантів, розповідають у виданні Janes. І також є натяк, що цей майбутній літак цілком може використовуватися для винищувачів шостого покоління NGF у рамках програми FCAS (Future Combat Air System), тож йдеться про довгостроковий проєкт.

Відео ілюстративне

Жодних подробиць про те, в якому статусі зараз перебуває ця програма, на який бюджет розраховують і хоча б приблизні графіки (окрім “горизонту” на рівні 2032 року) та кількість літаків, які планують закупити, поки що не розголошується — тож можна обережно припустити, що плани цілком можуть бути доволі “хиткими”, особливо з урахуванням особливостей різних “європроєктів” по танках чи літаках, де наріжним каменем є розподіл частки виробництва тих чи інших компонентів між оборонними компаніями різних країн.

У виданні нагадують, що згідно з Janes World Air Forces військово-повітряні та космічні сили Франції мають на озброєнні 153 літаки Alpha Jet, вони були розроблені як для виконання навчально-тренувальних завдань, так і як легка ударна платформа, перший політ цього літака відбувся у 1973 (у 1977 році вперше піднявся у небо серійний літак для повітряних сил Франції). Також відзначимо, що у 2014 році Головне управління озброєння (DGA) та представники повітряних сил країни розглядали ймовірність заміни Alpha Jet, і головним кандидатом був Alenia Aermacchi M-346 Master.

Щодо Іспанії, яка може стати ймовірним партнером Франції у створенні чи закупівлі нового навчально-тренувального літака, то раніше ми розповідали про те, що країна має план із модернізації своїх 19 літаків F-5BM, які вона використовує як навчально-бойові, і які мають пролітати до 2030 року. І також минулого року повідомлялося, що іспанське міноборони працює над планом заміни цих машин, серед кандидатів — M-346 та південнокорейський T-50. Водночас у Великій Британії майбутній літак має замінити Hawk T2.

 

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Трактор ДТЗ 244: надійність і продуктивність для вашого господарства

Шукаєте надійного помічника для роботи на фермі чи в сільському господарстві? Тоді трактор ДТЗ 244…

8 години тому

Велосипеди для дітей різного віку від інтернет-магазину “Антошка”

Інтернет-магазин "Антошка": Велосипеди для дітей різного віку Інтернет-магазин "Антошка" пропонує широкий асортимент дитячих велосипедів, які…

8 години тому

Декоративна штукатурка для фасадів: практичний огляд

Чим оздобити фасад будинку, щоб він виглядав сучасно, був надійно утеплений та захищений від грибка?…

9 години тому

Avstore: Картины по номерам и алмазная мозаика для вашего вдохновения

Avstore: Интернет-магазин картин по номерам и алмазной мозаики Интернет-магазин Avstore предлагает широкий ассортимент картин по…

9 години тому

У Відні на “Великодніх гаївках” зібрали допомогу, на котру куплять три карети швидкої для України

На Великодніх Гаївках 12 травня нам вдалося зібрати 16 600 євро. Це дорівнює трьом каретам…

10 години тому

Увеличение Популярности в Социальных Сетях

В современном цифровом мире социальные сети стали неотъемлемой частью нашей повседневной жизни. Они не только…

10 години тому