Свідчення

Дотримуючи свого слова, яке я дав св.Юді-Тадею, який є моїм особистим особливим опікуном, пишу цю статтю – свідчення. Цей великий святий отримав від Бога привілей спішити на поміч людям в важких особливих обставинах, які по людських мірках є безвихідними. Для початку розповім вам про цього Великого святого. Святий Юда-Тадей був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Батько його – Алфей (Клеоп), брат святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії, а мати – Марія Клеопова, близька родичка Матері Божої. В Євангелії читаємо, що Марія Клеопова безстрашно стояла під хрестом разом з Матір’ю Страждальною і Марією Магдалиною. Вона була дуже побожною жінкою, її чоловік Клеоп був одним із тих, які сміливо розповідали про Христове Воскресіння. Саме йому разом з іншими вірними учнями з’явився Ісус Христос по дорозі в Емаус.

Набожність батьків, а також близьке споріднення із святою Родиною, а вслід за тим добрий приклад з її життя послужили причиною того, що святий Тадей відзначався надзвичайними чеснотами. Коли прийшов час апостольської діяльності Ісуса Христа святий Юда-Тадей став його ревним учнем. Будучи його близьким родичем, ніколи цим не чванився і називав себе слугою Христовим. Через збіг обставин носив він те саме ім’я, що й Юда-Іскаріот; через те виникла довголітня кривда для святого Юди -Тадея, тому незважаючи на Його великі заслуги для віри і мученицьку смерть, люди забули про нього, приймаючи Його за Юду зрадника.

Тільки після довгих наукових досліджень встановлено, що Юда-Тадей та Юда-Іскаріот – це дві різні особи. В Євангелії від святого Йоана читаємо, що на Тайній Вечері після відходу Юди один з апостолів звернувся до Ісуса Христа з запитанням: “Господи, що ж сталося, що Ти маєш нам об’явитися, а не світу?” Св. Матей євангеліст перелічуючи імена дванадцяти апостолів, називає Тадея і його брата Якова, синів Алфея. А св. Марко (3,14; 19) розповідаючи, як Христос із супроводжуючого Його натовпу вибрав дванадцятьох і називає їх імена апостолів: Петро, Яків, Йоан, Андрій, Филип, Вартоломей, Матей, Тома, Яків Алфеїв, Тадей, Симон Кананія і Юда Іскаріот.

Після Вознесіння Христового святий Тадей голосив слово Боже в Галілеї, Самарії та Юдеї, а пізніше в Аравії, Сирії і Месопотамії, та навчав також в Персії, а сам здобув вінець мученицький в Суантре. Дата смерті св. Юди-Тадея є невідома, однак певним є те, що жив він ще в 65 році, і в той час написав своє «Соборне послання». Це «Соборне Послання» написав Юда-Тадей грецькою мовою. Змістом його є застереження вірних перед фальшивими науками єретиків. Ось цитати з нього: ” Милосердя, мир і любов нехай вам помножаться. Вважав я необхідним звернутись до вас, благаючи, щоби ви боролися за святу нашу віру. Безбожні що нехтують Божими законами й відрікаються самого Владики Господа нашого Ісуса Христа»” А відтак, перечисливши відступників, облесників і безбожників, далі пише: ” Ви ж улюблені, що в Дусі святім молитеся, перебувайте в любові Божій, очікуючи мил осердя нашого Господа Ісуса Христа. А, однак, осуджених карайте, а інших – спасайте, вириваючи з вогню підступу, а над іншими – виявляй виявляйте милосердя те в страху, ненавидячи навіть одежу, сплямовану тілом».

Апостол закликає тут вірних до єдності І любові в Дусі Святому і до молитви. Згідно з Його наукою, єретиків належить вважати за осуджених через їх власні помилки. А тих, які є наражені на небезпеку занепаду у вірі, необхідно оберігати, а над тими, що вагаються, треба мати милосердя не без власного страху, щоби не чинити помилок, а також боротися безнастанно в думках, словах і вчинках. В цьому посланні звертає на себе увагу виняткова лагідність і сердечність. Віддзеркалюється в ньому весь характер святого Тадея, найвірнішого і терпеливого слуги Ісуса Христа. Помер він правдоподібно останнім з Апостолів, бо в цьому посланні є така згадка: «Ви ж, улюблені, пам’ятайте слова, сказані перед тим Апостолами нашого Господа Ісуса Христа/». Хоча це послання написано старою мовою і стилем, як усе Святе Письмо, однак воно є зрозумілим і промовляє до всіх людей.

Святий Юда-Тадей, як, зрештою, кожний апостол зазнав багато переслідувань, але підчас своїх подорожей навертав багато поган і славився чудами, які об’єднали навколо нього ревних послідовників Христової віри. Своє працелюбне життя закінчив у мученицькій славі. Невідомо, яку смерть приготували йому погани; вістка голосить, що забито Юду-Тадея палками. Тіло його перевезено до Риму і поховано в Соборі св. Петра. Натомість в Латеринській Базиліці, яка носить назву Матері Церков Християнських, висить в каплиці св. Павла прекрасний образ св. Юди-Тадея, якого вшановують в Римі як покровителя купців. Загалом культ св. Тадея не дуже поширений в наш час. Не багато є церков під його святим іменем. Правда, в архидієцезії Вілянській є деякі парохіальні храми, наприклад, в Лаздунах, Марцінканшах, Веренові. В каплиці Матері Божої Переможниці при виховному закладі імені св. Казимира у Вільні на вулиці Вількомірській знаходиться прекрасний старовинний образ святого Тадея-Чудотворця. Сюди здійснюють паломництво вірні з далеких сторін або складають пожертви на Служби Божі і дев’ятниці, щоби в такий спосіб подякувати за ласки, й просити допомоги.

А тепер настав час і мені засвідчити явне чудо святого Юди-Тадея, яке він вчинив у моєму житті. Не дивлячись на те, що я вже одружений чоловік, але я все ж таки ще й студент. Так ось в процесі навчання всі ми здаємо екзамени. Я був переконаний, що один екзамен буде для мене неймовірно важким. Та все ж за звичаєм я звернувся до свого особливого опікуна за допомогою, адже через поганий стан здоров’я та брак часу я не мав змоги добре підготуватись до цього іспиту. Я пообіцяв, що якщо іспит відбудеться успішно, то обов’язково засвідчу про його допомогу. Та все ж не зважаючи на погане самопочуття в день іспиту, я все ж успішно склав його. Це не перше чудо, яке св.Юда-Тадей вчинив у моєму житті, але думаю, що мені забракне дня, щоб описати всі рази, коли він спішив мені на допомогу. Святи Тадей є насправді могутнім заступником, який завжди спішить на допомогу тим, хто звертається до нього у важкі хвилини життя.

Історія життя святого почерпнута із Української Католицької Енциклопедії.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

eleven − eleven =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh