Різдво Пресвятої Богородиці 21 вересня – історія свята

Богородиця, Богоматір, мати діва Марія, матір Ісуса, прийди Христа. Вона вважається «молитовницею», заступницею за жінок перед Богом.

Історія свята

Свято встановлене Церквою у IV столітті і є першим двунадесятим святом церковного року, бо за старим стилем церковний рік починається 1 вересня. Про обставини, пов’язаних з цією подією, пояснило нам Переказ.

У невеличкому галілейському місті Назареті жила стара подружня пара — Іоаким і Анна. Обоє були праведні і благочестиві. Святе подружжя Іоаким і Анна довгий час були бездітні і плакали про те, що у них немає дітей. Одного разу Іоаким у велике свято приніс в Єрусалимський храм даруй Господу Богу. Але священик не захотів прийняти дарів Іоакіма, тому що він був бездітний, а діти вважалися благословенням Божим.

В той час його дружина, колишня вдома, теж почула, що первосвященик в храмі відмовився прийняти їх даруй через бездітність. Вона дізналася також, що чоловік її, засмучений і плачачи, пішов у пустелю, і сама заплакала. Анна пішла у свій сад, сіла під лавровим деревом, зітхнула і, глянувши на небо повними сліз очима, помітила вгорі, на дереві, гніздо, в якому пищали маленькі пташенята. «Навіть птахи мають дітей, а у нас немає такої розради в старості», — подумала Анна.

Раптово їй з’явився ангел Господній. Він сказав: «Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вище всіх. Через Неї отримають благословення Боже і всі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Порятунок. Ім’я Їй буде Марія».

У той же самий час ангел з’явився в пустелі й Іоакиму. Він сказав: «Іоаким! Бог почув твою молитву, і Він любити дарувати тобі Свою благодать. Твоя дружина Анна зачне і приведе на світ тобі Дочку, яка буде радістю для всього світу. Ось тобі знак, що я говорю тобі правду: йди до храму до Єрусалиму, і там, біля Золотих воріт, знайдеш свою дружину Анну, якій я сказав те ж саме».

Здивований Іоаким,  з радістю поспішно відправився в Єрусалим, до храму. Там, як сказав йому ангел, він побачив Анну, яка молилася Богу біля Золотих воріт, і розповів їй про ангела. Вона також розповіла чоловікові про все, що бачила і чула про народження Дочки. Помолившись і поклонившись Господу Йому в храмі, подружжя повернулося додому.

Через дев’ять місяців в Анни народилася Дочка. Вище всього, що було коли-небудь створено, початок нашого спасіння, наша заступниця перед Богом. Про Різдво Її раділи небо і земля. З нагоди Її народження Іоаким приніс Богові великі дарунки і жертви, отримав благословення первосвященника, священиків і всіх людей за те, що удостоївся благословення Божого. Потім він влаштував у своєму будинку великий бенкет, і всі веселилися і славили Бога.

Свята Церква справедливо називає Іоакіма і Анну Богоотцями, тому що від Пресвятої їх Дочки діви Марії народився Ісус Христос.

Традиції: що потрібно робити в цей день

Богородиця, Богоматір, мати діва Марія, матір Іуса, прийди Христа. Вона вважається «молитовницею», заступницею за жінок перед Богом.

Це свято так і називався, Свято Врожаю. Чим більше урожай збрали люди, тим довше тривало свято. Він міг тривати від трьох днів до двох тижнів. У ці дні було прийнято ходити один до одного в гості, пригощати стравами, приготованими з того, що зібрано. І чим багатший буде стіл, тим краще урожай буде в наступному році. Таким чином намагалися задобрити природу, щоб наступний рік був не гіршим, ніж цей.

У гості до молодих – уму розуму вчити. Коли всі збиральні роботи закінчені, в народі починали грати весілля. Так, якщо на селі нещодавно було зігране весілля, то в цей день всі люди похилого віку, які живуть на селі, йшли до молодят. Звичайно ж, до молодих обов’язково приходили і їх батьки, бабусі і дідусі. Молода господиня повинна була старатися в цей день, накрити багатий стіл, привітати рідних і старших. Ті, які прожили довге життя, пригощалися і молодих вчили, як жити, що і як правильно робити. До речі, саме на таких посиденьках молодим і передавалися знання у вигляді народних прикмет. І якщо молоді не цуралися, а слухали і мотали на вус, то і життя в них після цього складалося просто чудово, як в сімейному плані, так і в матеріальному.

В давні часи жінки рано вранці намагалися піти на річку і зустріти цей день біля води. Вважалося, що якщо вмиється жінка в цей день водою до сходу сонця, то вона буде красива до самої старості. А якщо дівчина вмивалася до сходу сонця — бути їй в цьому році засватаною.

Онови вогонь, щоб життя була благополучним. Була така прикмета, що з цього дня життя людське починає нове коло, який триватиме один рік. Такі кола починалися щоосені у цей день. Такий своєрідний Новий рік. Зазвичай в будинках на селі обов’язково горіла, так звана, чергова скіпка, яку ніколи не гасили, а підпалювали від неї нову. Сірників тоді не було. Але в цей день було прийнято цю скіпу гасити і запалювати заново. Вважалося, що якщо так вчинити в цей день, то всі хвороби і неприємності залишаться в минулому. А в новий рік ви візьмете з собою тільки все найкраще, а те, чого хочете позбутися, залишиться в стару життя.

Віруючі молилися – Богородиця посміхалася їм. В такий день в народі було прийнято молитися до Пресвятої Богородиці про все, що тривожило душу. Вважалося, що жодна молитва, промовлена в цей день, не залишиться без уваги. Хоча, слід зазначити, що в який би день не звернути до Богородиці – вона завжди допоможе, якщо людині потрібна її допомога. Але в цій прикметі йдеться не про те, щоб звертатися до Пресвятої Діви з проханнями. Мається на увазі, що Богородиця радітиме, якщо віруючі просто будуть підносити їй подячні молитви.

Що не можна робити:

Одним з важливих моментів є те, що на Різдво Пресвятої Богородиці не слід вживати м’ясо і непісні страви, а також алкоголь. В цей день потрібно дотримуватися посту, відмовитися від фізичного навантаження, домашньої роботи, сварки з близькими людьми, осуду. Близькі, родичі, друзі збираються разом на Різдво Пресвятої Богородиці.

Що роблять в цей день ми вже говорили. Але хотілося б доповнити, що православні люди повинні не тільки молитися і постити, але і дотримуватися душевну чистоту, робити добрі справи, допомагати словом і теплотою душі.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

eighteen + thirteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh