Різдвяний піст – час тиші, яка очищує наші бажання, – отець Віталій Храбатин

Ми готуємося від сьогодні до Свята Різдва Христового. Тому наші розважання будуть про спомин першого приходу Христа у людському тілі… Папа Венедикт XVI у період свого понтифікату склав молитву про те, що Христос є обличчям Божим серед людей і обличчям людським Бога.

Апостол Павло у Посланні до євреїв говорив,  що Христос  у всьому подібний до людини – окрім гріха. У цьому є момент нашого споглядання у цей час… . Розважання на початок Різдвяного посту – у програмі «Вечірні діалоги з душпастирем» за участі о. Віталія Храбатина від 28 листопада в ефірі «Воскресіння. Живе радіо».

Отець Віталій говорив про те, що цей період – час роздумів про очікування приходу Христа, час, коли ми тужимо за Господом, але й час випробування нашої надії.

«Христос заповів нам очікувати його. Ангели поклали на серце апостолів Його слова – про те, що він повернеться. І Свята Літургія – це звернення наших очей до горизонту, в напрямку Спасителя, який має прийти. Між Його першим приходом – у тілі, і другим – коли всі Його розпізнають і визнають Господом, є ще один – прихід Спасителя до кожного з нас, у нашому щоденному житті…»

Отець Віталій вкотре нагадує: піст – це далеко не тільки обмеження у їжі, як це часто сприймають миряни. Це час, коли ми співвідносимо нашу дійсність і наше життя з іншою дійсністю, зі Словом Божим, яким очищуємося, з яким споглядаємо і йдемо вглибину, у те, що Господь хоче нам сказати.

Це стосується і часів, які зараз переживає Україна і український народ – часи війни й несправедливості, яка чиниться щодо нас. Отець Віталій підкреслює: перед нами є два шляхи – шлях ненависті і шлях християнина, який приймає виклики дійсності. І тому звертається до молитви – «Прийди, Господи, у ту дійсність, в якій ми живемо, у смуток, в якому ми є, – ми Тебе очікуємо, ми тебе виглядаємо…» Християнин не тільки намагається змінити дійсність – справами, допомогою, жертвою, а й докладе всіх зусиль, щоб у цю дійсність впровадити Христа, у своє життя, тут і зараз.

«Тому цей піст ми починаємо з особливою надією: зосередитися навколо надії – це чеснота. Очікувати і сподіватися – чеснота. Знайти час на момент тиші у нашому житті, зупинитися й подумати про людей, які зараз страждають від війни, про наших військових, які захищають нас і жертвують життям. Це було б вдячністю за наше мирне життя, це важливо – зупинитися…» – каже о. Віталій.

Різдвяний піст – це час вдячності і час жертовності. Час милосердя – через вчинки, слова, молитву. Це час шукати Господа у своєму житті, постійно запитувати себе: чи у труднощах і турботах не втратив я Його з горизонту життя? Чи світло Його присутності є разом з нами, чи ми дивимося на те світло і йдемо за ним? Чи вмію я радіти Спасителю і дарувати цю  радість іншим?

reradio.com.ua

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

four × three =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh