Політика

Президент України оголосив перелік термінових завдань для нового керівництва ЗСУ

Нове керівництво ЗСУ вже названо “командою перезавантаження”, йому окреслено цілий ряд завдань зі змін у війську

Джерело: Defence Express

Президент України під час свого повідомлення про зміни керівництва Збройних Сил України й призначенням Олександра Сирського на цю посаду окреслив й перелік завдань для нового керівництва. При цьому мова йде не лише про нового Головнокомандувача, а й “команду перезавантаження”, яка має бути представлена днями.

Першим пунктом визначено створення плану дій ЗСУ на 2024 рік, який має бути “реалістичним та детальним”, а також “з урахуванням реальної ситуації на полі бою зараз і перспектив”.

Водночас слід зазначити, що поява такого плану наразі вкрай ускладнена. Бо можлива лише в умовах, коли буде відомо чіткий перелік ресурсів, зокрема зброї та людей. А наразі питання 60 млрд доларів допомоги від США на озброєння знаходиться ще досі у теренах політичних процесів у Вашингтоні, як й питання змін у мобілізаційних процесах потребує відповідних законодавчих змін вже з боку української влади.

Другим пунктом визначено те, що “кожна бойова бригада на першій лінії повинна отримати ефективну західну зброю”. У цьому випадку мова йде не скільки щодо отримання нової, а, як зазначено, “справедливий перерозподіл такої зброї на користь саме першої лінії фронту”.

БМП Marder

 

Й цю задачу легкою також назвати складно, бо кількість переданого західного озброєння знаходиться об’єктивно нижчою за потребу у ЗСУ для формування бригад з типовим озброєнням.

Серед інших наявних проблем, які потребують розв’язання названа логістика, “надмірна та невиправдана чисельність у штабах”, з окремим пунктом, що “кожен генерал має знати фронт”.

Окреслено необхідність змінити підходи у ротаціях, які мають бути регулярними, а також потребу підвищити якість навчання – “тільки навчені солдати на першій лінії”. Окрім того, у новоствореному роді сил ЗСУ – Силах безпілотних систем має бути призначений перший командувач.

Серед не спеціально виокремлених завдань також зазначено що ЗСУ потрібна значно більша “технологічність дій”, а також “перезавантаження генералітету”.

“Це означає, що потрібен інший підхід, зокрема, до ротацій. Інший підхід до управління фронтом. Інший підхід до мобілізації та рекрутингу”, – підкреслив Володимир Зеленський.

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Видання NV назвало людей десятиріччя, до яких віднесли ієрархів УГКЦ

Патріарх Любомир, Блаженніший Святослав, митрополит Борис Ґудзяк — серед людей десятиріччя за версією видання NV. Із допомогою авторитетних…

16 години тому

«Християни України є силою її переображення», — Глава УГКЦ на З’їзді мирян

Блаженніший Святослав відвідав IV З’їзд мирян УГКЦ у церкві Святого Йосафата в Кам’янці-Подільському. Патріарх порушив тему переображення України…

18 години тому

«Хто вірить в Бога — вірить у наше світле майбутнє», — Глава УГКЦ на парафії в Кам’янці-Подільському

17 травня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав храм Святого Йосафата в м. Кам’янець-Подільський, де мав нагоду поспілкуватися…

19 години тому

Навіть після добровільної явки в ТЦК українців можуть оштрафувати: що важливо знати?

Адвокат Роман Симутін попередив українців, що навіть за добровільної явки в ТЦК і СП громадяни…

23 години тому

В Австрії велика продуктова мережа відкликає з продажу рис

Billa і Billa Plus відкликають продукт через потенційний ризик для здоров'я. Повідомляється, що він заражений…

1 день тому

Атаки дронів порушили роботу 14% російських нафтопереробних потужностей

Атаками українських дронів порушено роботу 14% російських нафтопереробних потужностей. На окремі положення доповіді генерального інспектора…

1 день тому