Авторські статтіНовини

Папа: Бог плаче над світом, що не зрозумів та не приймає шлях миру

Цілий світ сьогодні перебуває у стані війни, якій нема виправдання. Відкинення людством шляху миру є причиною Божих сліз. Такими були головні думки Вселенського Архиєрея Франциска у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 19 листопада 2015 року.

«Ісус заплакав», – цими словами євангелиста Луки розпочав свою проповідь Святіший Отець, коментуючи те, як наш Спаситель, бачачи занепад Єрусалиму, розчулився і не стримав Своїх сліз. «Але також й сьогодні Ісус плаче, адже ми віддали перевагу дорозі війни, шляхові ненависті, дорозі ворожнечі». Проповідник зазначив, що ми увійшли в передріздвяний час: вже скоро запалимо святкові вогні, розпочнемо святкування, прикрашатимемо ялинки, споруджуватимемо вертепи тощо, але усе це – обман, якщо у світі й надалі триватимуть війни. Світ, нажаль, не зрозумів та не прийняв шлях миру.

Єпископ Риму, пригадавши нещодавні відзначення річниць трагічних подій другої світової війни, бомбардування Хіросіми і Нагасакі та інших, назвав їх «непотрібним кровопролиттям». Він закликав призадуматись над тим, що залишиться після тих воєн, які ми сьогодні переживаємо у різних куточках світу? «Руїни, тисячі дітей без освіти, багато невинних смертей, багато, і великі гроші у кишенях торгівців зброєю», – підкреслив Папа, додаючи, що Ісус виразно навчав, що не можна двом панам служити, лише Богові, або мамоні, а той, хто вибирає війну, той служить мамоні, неморальному збагаченню на смерті невинних людей. Святіший Отець засудив політику, яка намагається врівноважувати економічну нестабільність виготовленням та продажами зброї, адже це, у свою чергу, спричиняє тисячі смертей. Він пригадав, що миротворці, ті які дбають та діють для забезпечення миру та порозуміння – це Божі діти, як навчає сам Спаситель, кажучи у нагірній проповіді: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться». Натомість, ті люди, які спричинюють збройні конфлікти, криваві війни – прокляті, злочинці.

Далі Папа Франциск зазначив, що у наш час ми стаємо свідками воєнних дій у різних куточках світу, що свідчить про те, що триває третя світова війна по-частинах. І для цієї жахливої ситуації не існує жодного виправдання. «Бог плаче, Ісус плаче», – мовив проповідник, додаючи, що, у той час, як торгівці зброєю роблять своє безчесне діло, чимало осіб, миротворців, щоб врятувати одне чи більше життів, жертвують своїм.

На закінчення Папа зазначив, що також і нам потрібно просити у Господа дар сліз, щоб оплакувати світ, який не знає шляху миру, який з цинізмом не визнає, що триває війна. Слід просити у Всевишнього дар навернення серця, щоб світ віднайшов здатність оплакувати злочини, які сам спричинив, і війни, які розпалив.

Джерело: радіо Ватикан

Католицький оглядач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh