Папа: близькість і ніжність – це риси справжнього пастиря

Молімось за наших пастирів, щоб Господь дав їм благодать прямувати з людьми бути поруч з ними з Божою ніжністю і близькістю», –  закликав Папа Франциск під час Святої Меси, відслуженої в каплиці  резиденції «Святої Марти» у Ватикані у вівторок 30 січня 2018 р., роздумуючи над уривком з 5-го розділу Євангелії від святого Марка. Він вказав, що поведінкою справжнього пастиря є та, з якою Христос супроводжував Свій люд: конкретна близькість і ніжність, а не заскорузлість чи осуджування.

Згадані сторінки Євангелії розповідають два епізоди зцілення, – кровоточивої жінки та доньки Яіра – що показують, «яким був один із днів в житті Ісуса», який повинен бути зразком для пастирів, – єпископів чи священиків.

Святий апостол Марко описує, що знову «зібрався великий натовп довкола Нього» (Мк 5, 21), чи то вздовж доріг, чи на березі моря, й Ісус був стурбований: це так Господь обіцяв супроводжувати Свій люд, підкреслив Святіший Отець, перебуваючи серед нього:

«Ісус не відкриває бюро духовних порад з оголошенням: ?Пророк приймає в понеділок, середу і п’ятницю від 3.00 до 4.00. Вхід коштує стільки-то, або, якщо хочете, можете дати пожертву?. Ні, Він так не робить! Ісус навіть не відкриває лікарського кабінету під вивіскою: ?Нехай хворі прийдуть того чи того дня, і будуть зцілені?. Ісус іде до людей».

І це «образ пастиря, якого нам дає Ісус», наголосив Його Святість, розповідаючи про одного «святого священика, який так само супроводжував свій люд» і задля цього щовечора був «втомлений», але «реальною втомою, не уявною», втомою людини, «яка працює» і перебуває серед людей.

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що за Ісусом йшло «багато люду, що щільно тиснувся до Нього й доторкався».  Святий Марко п’ять разів вживає це слово і, за словами Папи, так стається також і під час душпастирських відвідин, люди доторкаються, аби отримати ласку, і пастир це відчуває. Ісус ніколи не відступає від такої близькості, навпаки, «платить» за Свої добрі вчинки «засоромленням і знущанням». Такою є «поведінка справжнього пастиря»:

«Пастир має бути помазаний у день своїх свячень: священицьких та єпископських. Але справжня олія, ота внутрішня, є олією близькості та ніжності. Пастиреві, який не вміє наблизитись, чогось не вистачає: можливо, він є господарем поля, але не пастирем. Пастир, якому не вистачає ніжності, буде жорстким, що б’є овець палицею. Близькість і ніжність – ось бачимо в цьому епізоді. Таким був Ісус».

Проповідник додав, що пастир, так, як Ісус, «закінчує свій день у втомі», стомившись «роблячи добро», і якщо його поведінка буде саме такою, то люди відчуватимуть живу присутність Бога. На закінчення Папа мовив:

«Сьогодні під час Святої Меси можемо молитись за наших пастирів, щоб Господь дав їм благодать прямувати разом з людьми, бути присутніми серед людей з великою ніжністю, з великою близькістю. І коли Божий люд знаходить свого пастиря, відчуває щось особливого, що можна відчути тільки в присутності Бога, – і, таким чином, закінчується євангельський уривок,  – вони були охоплені великим подивом. Подивом відчути в пастиреві Божу близькість і ніжність».

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Avatar

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

ten − 7 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh