Духовне

Папа: Адвент – це час для очищення віри

Під час ранкової Святої Меси у понеділок першого тижня Адвенту Святіший Отець проповідував про важливість того, аби повністю зрозуміти таємницю народження Ісуса, щоб розвивати особисті стосунки з Божим Сином.

Період Адвенту має три виміри – минуле, майбутнє та теперішнє. Про це роздумував Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», яку він відслужив у понеділок, 3 грудня 2018 року. Він підкреслив, що цей період літургійного року – це слушна нагода для того, щоб «очистити духа, аби завдяки цьому очищенню зростала віра».

Відправною точкою цих роздумів стала подія, про яку розповідає Євангелія від Матея: зустріч у Капернаумі між Ісусом та сотником, який просить про оздоровлення свого слуги, прикутого до ліжка. Як зауважив Святіший Отець, також і сьогодні можемо «призвичаїтися до віри», забуваючи про її «живучість». Тобто, «піддавшись звичці, втрачаємо силу, оту завжди свіжу новизну віри».

Очищення пам’яті

Проповідник підкреслив, що першим виміром Адвенту є минуле, тобто, «очищення пам’яті». Слід пам’ятати, що «народилася не ялинка», яка є, очевидно, «гарним символом», але «народився Ісус Христос».

«Народився Господь, народився Відкупитель, Який прийшов спасти нас, – наголосив він. – Так, це свято,.. але завжди існує небезпека, постійна спокуса зісвітчити Різдво, коли свято перестає бути спогляданням, гарним святкуванням, у центрі якого перебуває Ісус, стаючи світським святом: покупки, подарунки, тощо, а Господь залишається забутим. Адвент – це час, аби очистити пам’ять».

Очищення надії

Далі Папа зазначив, що це також час, аби «очистити надію», тобто, готуватися до «остаточної зустрічі з Господом». Бо той же Господь, Який прийшов до нас у Вифлеємі, повернеться, запитуючи про перебіг нашого життя.

«Це буде особиста зустріч, – додав він. – Сьогодні ми матимемо особисту зустріч з Ним у Пресвятій Євхаристії, бо не можемо мати такої особистої зустрічі, як на Різдво дві тисячі років тому, пам’ять про яку зберігаємо. Але коли Він повернеться, матимемо особисту зустріч».

Очищення пильності

Врешті, не слід забувати про щоденний вимір віри. Незважаючи на різні турботи та тривоги, слід дбати й про свій «внутрішній дім». Наш Бог – це «Бог несподіванок», а тому християни повинні кожного дня розпізнавати знаки Отця, через які Він промовляє до нас.

«Третій вимір – це той щоденніший, який означає очищати пильність. Чувати й молитися – ось два слова на Адвент. Так, Господь увійшов в історію у Вифлеємі, прийде наприкінці світу та наприкінці життя кожного з нас. Але Він приходить кожного дня, кожної хвилини до нашого серця».

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України