О. Юстин (Бойко): “Основа Церкви- живий Бог: двері храмів будуть завжди відкритими”

Хотів би відкликатися до дуже бурхливих дискусій, які ведуть і ті люди, які до церкви ходять, і ті які не ходять і навіть деякі богослови. І та дискусія зосереджена навколо того: “Чому Церква не закриє двері храмів?”. І подають, як приклад, Італію, Польщу, тощо. Друзі, перш за все я хотів би розвіяти міф про те, що всі церкви Польщі, чи Італії є цілковито закритими, що люди не мають можливості навіть прийти й помолитися. Це не відповідає дійсності! Закриті великі базиліки у яких переважно було велике скупчення народу, а щоби цього уникнути, їх перевели на інший режим Богослужінь. Натомість парафіяльні храми є відкриті у ті, чи інші години. Тому що церква – це не є інституція, подібна до театру, який відкривається у певні години і закривається тоді, коли глядачів немає. Я хочу вам сказати, що Церква – це інституція, яка складається з людей, але Богом заснована, інакше б вона не протривала понад 2000 років. Основою віри Церкви є те, що Бог не є тільки тоді, коли нам добре, але Бог з нами є постійно і основою Церкви є Живий Бог. Наш Бог – це не є той, Який сотворив світ, заснував Церкву і нас покинув, залишив сам на сам. Наш Бог є Богом, Який задля людини прийшов на землю, і з любові до людини послав свого Сина Єдинородного, щоб кожен хто вірує, не загинув, але мав життя вічне. Тому позиція всіх Церков в Україні є такою, що двері наших храмів будуть відкритими для того, щоб кожен, хто хоче, міг знайти розраду у Бозі. Але очевидно Церква не втручається і не дискує, щодо рекомендацій медичних, які дає державна влада. І згідно порад медиків, фахівців, ми повинні притримуватися певних правил. Зберігати особисту гігієну: мити руки,  брати рукавички, коли йдемо у місця суспільні, одягнути маску, коли йдемо до магазину. Виникає питання: як тоді поєднати духовне життя і рекомендації лікарів?

Ми маємо Зарядження Блаженнішого Святослава, який рекомендує всім священикам дати можливість усім людям у цей непростий час випробувань, не відлучатися від молитовного життя своїх спільнот. Тому є рекомендація, щоби кожний, по-можливості, священик встановив трансляцію Служби Божої, а також, якщо буде змога, й інших Богослужінь, щоби люди, які знаходяться у своїх домівках, мали можливість слідкувати за Літургією у власній парафії. І це є дозволено і апробовано. Особливо для людей, які перебувають у зоні ризику, а це діти, старші (понад 55 років), особи, які чуються хворими, недужими,і взагалі є рекомендований карантин, який кажуть нам, триватиме до 3 квітня.

Тому, й ми притримуємося тих порад і просимо Вас, щоб Ви не виходили зі своїх хат, перебували по-можливості, якнайбільше у своїх родинах і виходили тільки тоді,коли є потреба. І це кажемо Вам, ми священики, які будемо молитися у храмах за Вас, а Ви єднайтеся з нами у молитві, виховуйте своїх дітей, родини, тощо. Ми, Ваші душпастирі,є з Вами, двері церкви будуть відкриті. Хто би хотів приступити до Сповіді, чи прийти до храму помолитися, храм буде відкритий. Такі маємо Зарядження. Адже Церква – це те саме,що й лікарня, і госпіталь у час війни. У історії людства, була не одна епідемія. І нарід завжди пам’ятав про Бога і  через молитву народу, через віру, всі епідемії відходили від людей. Тому не треба забувати про роль віри.

Заохочую особливо молодь, там де є священики старші, зокрема по селах, допомогти священикам організувати  трансляції Богослужінь. Створіть при цьому, наприклад, у Фейсбуці, сторінки Вашої парафії. Допоможіть парохам транслювати Богослужіння. Заодно, дорога молоде,Ви зробите велику користь для людей старших. Величезне прохання, до старших людей: “Дорогі наші друзі, дуже велике до Вас прохання, щоб Ви поберегли себе, це на час карантину, побудьте у власних домівках, поприбирайте, помоліться, почитайте книжки, поспіть, якщо Ви будете слухати Божественну Літургію, чи по радіо, чи по телевізору, чи через Інтернет, на це є дозвіл Ваших єрархів. І Ви прислухайтеся, не дискутуйте, а просто довіртеся. Бо ми хочемо, щоб Ви були живі, здорові”.

А Ви, діти, молодь, коли бачите, що є люди старші, самотні, які не можуть самі піти до магазину, купити собі хліба, продуктів, прошу Вас,допоможіть їм! І Ви виконаєте велику справу любові до ближніх. І таким чином і самі зростете у вірі.

Також є прохання до людей, які є у паніці. Друзі, паніка не має нічого спільного з вірою. Паніка є ознакою того, що хитається віра. Страх є притаманний людині, кожній, бо у людину  вкладена боротьба за життя, але ніколи не паніка. Тому я дуже Вас прошу, не панікуйте, коли Вам кажуть, що двері храмів будуть відкритими.

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

1 × 2 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh