Авторські статтіЗдоров'я

Як поліпшити поганий зір: корисні вправи і вітаміни для очей

В даний час більш половини людей на планеті мають проблеми зі зором, в молодості лідирує короткозорість, в більш літньому віці розвивається далекозорість і катаракта, часто зустрічається синдром сухого ока, блефарит, кератит, спазм акомодації, крім того існує безліч захворювань очей зі складною патологією, такі, як астигматизм, амбліопатія, макулодістрофія і безліч інших.

Як правило, проблеми із зором починаються ще в дитячому віці, адже у сучасних дітей навантаження на очі можна сміливо назвати непосильними, що в підсумку і призводить до того або іншого порушення зору, а з віком проблеми, звичайно ж, поглиблюються. А далі ми майже всі багато часу проводимо за переглядом телевізора, за комп’ютером, при цьому не дотримуючись елементарних правил, не піклуючись про своє здоров’я. І потім дивуємося проблем.

Лікування серйозних очних хвороб — це процес не простий і консультацію лікаря офтальмолога я вважаю обов’язковою, щоб не допустити серйозних порушень зору, не піддаються консервативному лікуванню.

Як поліпшити зір без окулярів

Багато хто з нас задаються питанням, а чи можна поліпшити зір без оперативного втручання, чи можливо таке, що з часом окуляри людині не знадобляться? Практика показує, що можна, і тому є безліч прикладів звичайних людей, які слідуючи певним правилам, поліпшили свій зір і відмовилися від носіння окулярів

Звичайно, очки при короткозорості або далекозорості можуть давати 100% корекцію, проте практика показує, що зупинити падіння зору за допомогою окулярів найчастіше не вдається.

Фахівцями розроблені не складні, але абсолютно унікальні вправи, що поліпшують зір, виконуючи які можна не лише зупинити падіння зору, але і повністю відновити його, позбутися від короткозорості і далекозорості.

У сьогоднішній статті я хочу донести до всіх думка, що лікування очних хвороб не зводиться до краплях, поліпшує зір, необхідний комплексний підхід, доведеться змінити спосіб життя, регулярно робити спеціальні вправи і, звичайно ж, приділити увагу харчуванню.

Как улучшить плохое зрение: полезные упражнения и витамины для глаз

Вітаміни, поліпшують зір

Для нашого зору дуже важливі вітаміни, є чотири основних вітаміну, без яких нормальне функціонування очей неможливо, це вітаміни А, Е, С і В2. Щоб зрозуміти, яких вітамінів не вистачає організму, потрібно знаті ознаки прояву їх дефіциту.

Вітамін А. Його недолік в першу чергу впливає на гостроту зору при слабкій освітленості, люди перестають розрізняти кольори, предмети, а часом і взагалі нічого не розрізняють в сутінках, крім цього нестача вітаміну А може призвести до сухості сполучної і рогової оболонки, що служити причиною появи так званого більма. Сухість шкіри і волосся також вказують на недостатнє надходження вітаміну з їжею.

Для дорослої людини вважається нормою 1,5 мікрограма на добу, ця норма повинна збільшуватися вдвічі, якщо робота людини пов’язана з підвищеними навантаженнями на очі або ж з речовинами, які подразнюють слизову оболонку очей.

Вітамін Е. Цей антиоксидант сприяє засвоєнню вітаміну А, перешкоджає розвитку всіх захворювань очей, в тому числі і катаракти. Нормою вважається 25 – 30 мікрограмів на добу, яку необхідно збільшувати, якщо робота пов’язана зі значними фізичними навантаженнями і при заняттях спортом.

Вітамін В2. При нестачі цього вітаміну з’єднання являється швидке стомлення очей при навантаженні на них, може відчуватися різь в очах, вони сльозяться, реагують на яскраве світло, виникають часті кон’юнктивіти та запалення повік. Крім цього запалюється рогівка і збільшується ризик розвитку катаракти.

В залежності від фізичної активності, яку веде людина, потреба в вітаміні В2 у дорослої людини становить від 1,3 до 2,4 мг на добу.

Вітамін З. Цей вітамін зміцнює кровоносні судини ока, при його нестачі спостерігаються загальні для всього організму ознаки, це зниження гостроти зору, порушення сну, млявість, стомлюваність, синюшний колір губ.

Нормою прийнято вважати 70 – 100 міліграмів вітаміну С в день, причому потрібно знаті, що цей вітамін не накопичується в організмі, тому він повинен надходити з їжею щодня.

Висновок можна зробити однозначний — для профілактики і лікування очних хвороб дуже важливо налагодити правильне повноцінне харчування, багате всіма необхідними речовинами, в тому числі і вітамінами

Продукти, що поліпшують зір

А зараз розглянємо продукти, в яких в найбільших кількостях містяться очні вітаміни.

Вітамін А міститься в продуктах тваринного походження, це печінка тріски, свиняча і яловича печінка, жирна морська риба, яйця, сметана, вершки, вершкове масло.

У рослинних продуктах у чистому вигляді вітамін А не міститься, але у них досить каротину, який у процесі травлення перетворюється у вітамін А. багаті Каротином всі овочі та фрукти червоного, оранжевого та жовтого кольору, рекорднаі кількість цього вітаміну виявлено в гарбузі, абрикосах, обліписі, шипшині, в листках петрушки і болгарському перці

Майте на увазі, що каротин має здатність окислюватися на повітрі, тому приготовані салати і фрукти потрібно з’їдати відразу.

Вітаміну Е багато в горосі, квасолі, сочевиці, в соєвих продуктах, печінці тварин, в яєчних жовтках, у паростках жита і пшениці, а також в рослинному маслі. На світлі вітамін Е швидко розпадається, тому масла потрібно зберігати в темному місці.

Основними джерелами вітаміну В2 служать молочні продукти, курячі яйця, жирна морська риба, м’ясо, печінка. З рослинних продуктів їм багаті цвітна капуста, шпинат, горох, кріп і зелена цибуля.

Велика кількість вітаміну С міститься в чорній смородині, шипшині, капусті, редисці, редьці, щавлі, в перці. Будь-які свіжі овочі, фрукти та зелень містять цей необхідний не тільки для очей, але і для всього організму, вітамін. Дуже багато вітаміну С у квашеній капусті, особливо в отриманому при заквасці соку, тому квашену капусту не рекомендується промивати.

При варінні вітамін З руйнується, тому краще всього готувати овочі на пару, а ще краще їх їсти в сірому вигляді. У продуктах, підігрітих вдруге, аскорбінової кислоти практично не залишається, тому про запас їжу готувати не варто.

Как улучшить плохое зрение: полезные упражнения и витамины для глаз

Що ще можна порекомендувати для поліпшення зору?

Дуже корисні для зору ягоди, особливо чорниця, чорна смородина, обліпиха, чорноплідна горобина, журавлина, суниця, їх потрібно їсти якомога більше свіжими в сезон, заморожувати на зиму, готувати на їх основі коктейлі, компоти, киселі, додавати в каші, перші страви.

З овочів позитивний вплив на зір надають морква, капуста, томати, цибуля, ріпа.

Практично всі продукти, що мають жовтий, помаранчевий і червоний окрас корисні для зору. Їх колір означає високу концентрацію астаксантина — натурального антиоксиданту. Астаксантин комплексно допомагає зору: захищає сітківку очей від ультрафіолету, знімає запалення і має безліч інших доведених ефектів.

Не варто нехтувати і рекомендацій народної медицини при лікуванні очних хвороб, наведу кілька простих рецептів.

Як поліпшити зір народними засобами?

  1. Для поліпшення зору можу порекомендувати відвар плодів шипшини, який можна пити, як чай, додавши до нього трохи меду. Для його приготування сухі плоди розчавлюють або подрібнюють у блендері, двома склянками окропу заварюють столову ложку сировини, кип’ятять протягом п’яти хвилин, накривають кришкою і залишають на дві години. Приймають такий відвар по половині склянки кілька разів на день. Запрошую вас почитати про ті, як правильно заварювати шипшина і дізнатися про його корисні властивості.
  2. Змішати висушене листя суниці лісової, чорної смородини, додати кропиву, все взяти в рівних кількостях. Подрібнити і заварювати столову ложку на склянку окропу, настоювати 30 хвилин. Цей настій приймають по столовий ложці 3 – 4 рази на день для поліпшення гостроти зору.
  3. Рецепт при катаракт і при запальних захворюваннях очей. Для крапель змішати столову ложку соку, віджатого з свіжого листя кульбаби, з чайною ложкою соку ріпчастої цибулі, додати чайну ложку рідкого меду, все добре перемішати. Закладаті невелику порцію готової суміші за обидва століття при запальних захворюваннях очей, при катаракт.
  4. Для очей дуже корисно пити настій з листя малини, який готують з двох столових ложок сухих подрібнених листя і 1/2 літра киплячої води. Наполягають, закривши посуд кришкою, і п’ють настій теплим по половині склянки 4 рази на день.
  5. Як покращити зір при короткозорості? Добре при короткозорості приготувати відвар з ягід обліпихи, взявши на склянку води дві столові ложки ягід, відвар кип’ятять приблизно п’ять хвилин, дають охолонути, проціджують і п’ють по 1/4 склянки до їжі тричі на день
  6. Ще один рецепт при короткозорості: Столова ложка ягід горобини червоної залити склянкою холодної води, довести до кипіння, проварити 5 хвилин, настояти 2 – 3 години, процідити і пити відвар при короткозорості по 1/2 склянки двічі на день
  7. Три столові ложки сухої трави очанки залити літром окропу, посуд укутати і залишити до охолодження. Настій процідити і використовувати для примочок і для промивання очей

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України