Хресна Дорога зі святим отцем Піо

«Коли Ісус хоче, щоб я зрозумів, що Він мене любить, тоді дає мені відчути смак Своїх мук, Своїх ран, тернового вінця, Своїх страждань». Отець Піо Перше стояння: Ісуса видано на смерть

«Пилат, бачивши, що нічого не вдіє, а заколот дедалі більшає, взяв води й умив перед народом руки та й каже: “Я невинний крови праведника цього; ви побачите”… Тоді він відпустив їм Варавву, а Ісуса, бичувавши, видав на розп’яття» (Мт 27, 24.26).

Медитація отця Піо: Якщо страждаєш, відмовляючись від власної волі задля волі Бога, то доводиш Йому свою любов. Чому ж Він мав би покинути тебе тепер, коли ти в час мучеництва своєї душі даєш Йому доказ любові? Твоє серце зазнає великої втіхи, якщо пам’ятатимеш, що в час страждання сам Ісус Христос страждає в тобі і заради тебе.

Друге стояння: Ісус бере хрест на свої плечі

«Звертаючись до всіх, Ісус промовив: “Коли хто хоче йти за Мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе хрест свій і йде за Мною. Бо хто захоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу задля мене, той її врятує”» (Лк 9, 23-24).

Медитація отця Піо: Знаю, що ти страждаєш, але страждання – це знак, який вирізняє кожну душу, яка вибрала Бога як свою славу і спадщину, і то Бога розіп’ятого. Так, твій дух виснажений темрявою випробування, але нехай тобі вистачить того, що ти знаєш: Господь Ісус із тобою і в тобі.

Третє стояння: Ісус падає під тягарем хреста

«О, гляньте, подивіться, чи є біль, як мій біль, що мені заподіяно, що ним побив мене Господь у день палаючого гніву Свого! З висоти він зіслав вогонь у мої кості, і той пожирає. Він сітку розстелив мені під ноги і завернув мене назад. Він завдав мені смутку, – я повсякденно недужий» (Єр 1, 12-13).

Медитація отця Піо: Мені боляче, навіть дуже. Однак завдяки доброті Господа Ісуса відчуваю, що ще маю трохи сили. А на що ж здатне створіння, якому допомагає Христос! Ісус не вимагає, щоб усе життя з Ним нести хрест; Він просить нести малу частину Його хреста – ту, в якій містяться людські страждання.

Четверте стояння: Ісус зустрічається зі Своєю Матір’ю

«Симеон же благословив їх і сказав до його матері Марії: “Ось цей поставлений для падіння й підняття багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя, та й тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець”… А мати його зберігала всі ці слова у своїм серці». (Лк 2, 34-35.51)

Медитація отця Піо: Згадай, що відбувалося в серці Матері Божої, коли Вона стояла біля хреста. У безмірі страждань Марія стояла перед розіп’ятим Сином. Ба більше, у хвилину цього страждання вона любила Його так, що навіть не була спроможна плакати.

П’яте стояння: Симон із Киринеї допомагає Ісусові нести хрест

«І як вони його повели, схопили якогось Симона Киринея, що повертався з поля, і поклали хрест на нього, щоб ніс за Ісусом» (Лк 23,26).

Медитація отця Піо: Не заперечуймо, що біль необхідний нашій душі та що хрест має бути нашим щоденним хлібом. Як тіло потребує їжі, так і душа потребує хреста, аби день за днем очищуватися й відриватися від створінь. Зрозуміймо, що Бог не хоче й не може нас ані спасти, ані освятити без хреста. Що більше Він наближає до Себе якусь душу, то більше очищує її через хрест.

Шосте стояння: Вероніка витирає Ісусове обличчя

«Не було в ньому ні виду, ні краси, – ми бачили його, – ні вигляду принадного не було в ньому. Зневажений, останній між людьми, чоловік болів, що зазнав недуги; немов людина, що перед нею обличчя закривають, зневажений, і ми його нізащо мали» (Іс 53, 2-3).

Медитація отця Піо: Ти страждаєш, це правда, але будь привітним. Ти страждаєш, але не бійся, бо Господь з тобою – і ти Його не ображаєш, а доводиш Йому свою любов. Ти страждаєш, але повір, що то Сам Господь Ісус страждає в тобі, з тобою і заради тебе. Христос не покинув тебе, коли ти втікав від Нього, тим більше не покине тебе ані тепер, ані пізніше, бо ти намагаєшся Його любити.

Сьоме стояння: Ісус падає під хрестом удруге

«Усі, як вівці, ми блукали; кожен ходив своєю дорогою; провини нас усіх Господь поклав на нього. Його мордовано, та він упокорявся і не розтуляв своїх уст; немов ягня, що на заріз ведуть його, немов німа вівця перед обстригачами, не відкривав він уст» (Іс 53, 6-7)

Медитація отця Піо: Відчуваю, що насамперед я мушу сказати: Ісус потребує особи, яка співстраждає з Ним через людську безбожність. Тому Господь веде мене дорогою страждання. Нехай назавжди буде прославлена Його любов, яка може змішувати солодке з гірким і перемінювати скороминущі життєві страждання у вічну нагороду.

Восьме стояння: Ісус утішає заплаканих жінок

«Ішов за ним натовп людей великий і жінки, що плакали за ним та голосили. Ісус же обернувся до них і сказав: “Дочки єрусалимські, не плачте надо мною, а плачте над собою і над вашими дітьми! Бо ось настануть дні, коли скажуть: Щасливі неплідні та й лона, що не родили, і груди, що не годували. Тоді почнуть вони горам казати: Впадьте на нас! – і горбам: Покрийте нас! Бо коли так обходяться з деревом зеленим, що тоді з сухим буде?”» (Лк 23, 27-31).

Медитація отця Піо: Так, я люблю хрест, тільки хрест: люблю тому, що бачу його на плечах Ісуса Христа. Ісус дуже добре знає, що ціле моє життя й усе моє серце лежить на Його плечах.

Дев’яте стояння: Ісус утретє падає під тягарем хреста

«Ми, сильні, мусимо нести немочі безсильних, а не собі догоджати. Кожний із нас нехай намагається догодити ближньому: на добро, для збудування. Бо й Христос не собі догоджав, а як написано: “Зневаги тих, що тебе зневажають, упали на мене”» (Рим 15, 1-3).

Медитація отця Піо: Потрібно звикнути до страждань, які дає тобі Господь. Христос не може довго тебе утримувати в муках. Він прийде, щоб дати тобі полегшення, зміцнити тебе та влити в твою душу нову відвагу.

Десяте стояння: З Ісуса здирають одяг

«Тоді вояки, розіп’явши Ісуса, узяли його одіж та й зробили чотири частини, по одній частині кожному воякові, і хітон. Та був хітон не пошитий, лише ввесь від верху тканий. Тому домовилися між собою: “Не дерімо його, а киньмо на нього жереб, на кого впаде”. А тим же мало здійснитись Писання: “Мою одіж розділили між собою, на шату ж мою кинули жереб”» (Йн 19, 23-24).

Медитація отця Піо: Я ніколи не втомлююся благати Господа Ісуса. Це правда, що мої молитви більше заслуговують кари, ніж нагороди, бо я завдав багато прикростей Христові своїми незчисленними гріхами. Однак у кінці Він змилується наді мною.

Одинадцяте стояння: Ісус прибитий до хреста

«І як прийшли на місце, що зветься Череп, там його розіп’яли і злочинців, одного по правиці, а другого по лівиці. Ісус же сказав: “Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять”» (Лк 23, 33-34).

Медитація отця Піо: Лише Господь Ісус може зрозуміти, яку муку я переживаю, коли переді мною постає болісна сцена на Голготі. Так само неможливо зрозуміти усієї втіхи, яку приносимо Господу, коли Він знаходить душу, яка не просто співчуває Його стражданням, а й просить лише про те, щоб узяти участь у Його муках.

Дванадцяте стояння: Ісус умирає на хресті

«А як настала шоста година, темрява наступила по всій землі аж до дев’ятої години. О дев’ятій же годині Ісус скрикнув голосом сильним: “Елої, Елої, лама савахтані?” – що означає у перекладі: “Боже мій, Боже мій! Чому єси покинув мене?” Деякі з тих, що там стояли, почувши те, казали: “Он, Іллю кличе!” Побіг один і, намочивши губку оцтом та настромивши на тростину, давав йому пити, кажучи: “Чекайте, побачимо, чи прийде Ілля зняти його!” А Ісус, голосом сильним скрикнувши, віддав духа» (Мк 15, 33-37).

Медитація отця Піо: Життя – це Голгота, але добре, коли виходимо на неї з радістю. Мої страждання приносять мені задоволення. Я страждаю лише тоді, коли не страждаю.

Тринадцяте стояння: Ісуса знято з хреста

«І ось був чоловік, на ім’я Йосиф, радник, – людина добра й праведна, що не пристав був до їхньої ради, ані вчинків. Походив він з Ариматеї, юдейського міста й очікував Божого Царства; цей прийшов до Пилата й просив тіла Ісуса. Зняв він Його з хреста й, обгорнувши його в полотно, поклав у гробниці, висіченій у скелі, де ще ніхто не лежав» (Лк 23,50-53).

Медитація отця Піо: Не бійся перешкод, бо вони ставлять душу біля підніжжя хреста, а хрест підносить її до небесних брам. Там вона знайде Того, Хто переміг смерть і Хто введе її до вічної радості.

Чотирнадцяте стояння: Ісуса покладено до гробу

«Йосиф узяв тіло, загорнув його в чисте полотно й поклав у своїй новій гробниці, що її висік у скелі. І, прикотивши до входу гробниці великий камінь, відійшов» (Мт 27, 59-60).

Медитація отця Піо: У плутанині пристрастей і суперечностей нехай нас підтримує велика надія на невичерпну глибину Божого Милосердя. Повні надії, біжімо до трибуналу пробачення, де з батьківським піклуванням щохвилини чекає на нас Господь. Хоча ми й свідомі свого невиплатного боргу щодо Нього, та не сумніваймося в урочисто оголошеному пробаченні наших помилок. Покладімо на них, як це зробив Ісус, гробовий камінь.

П’ятнадцяте стояння: Воскресіння

«А як звечоріло, того самого дня, першого в тижні, – а двері ж були замкнені там, де перебували учні: страхались бо юдеїв, – увіходить Ісус, став посередині та й каже їм: “Мир вам!” Це промовивши, показав їм руки й бік. І врадувались учні, побачивши Господа. І ще раз Ісус їм каже: “Мир вам! Як мене послав Отець, так я посилаю вас”. Це промовивши, дихнув на них і каже їм: “Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються”» (Йн 20,19-23).

Медитація отця Піо: Тож устань, Господи, й утверджуй у своїй благодаті тих, кого Ти мені довірив. Не допусти, щоби хто-небудь із них загинув, залишаючи твою вівчарню. Боже мій! Боже мій… не дозволь, щоб змарнувалася Твоя спадщина.

Фото – Lawrence OP
Джерело тексту – «Під хрест Спасителя стаю» (ч. 1): В-во Монастиря Сестер Лоретанок, 2010 р. – за дозволом церковної влади єпископа ординарія Кам’янець-Подільської дієцезії Леона Дубравського (№ 4154/09 від 23 грудня 2009 р.)

Comments

0 comments

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

nineteen + two =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh