Духовне

Глава УГКЦ до молоді у 302-й день війни: «Будьте мудрі, будьте щасливі, а головне — живіть!»

Будуйте своє життя, ідіть тією дорогою життя, якою є Божі заповіді — правила справжнього, повноцінного, вільного людського буття! Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 302-й день війни.

Предстоятель зазначив, що вчора потужних ударів зазнала Харківщина, як біля прикордоння з росією, так і на нещодавно звільнених територіях поблизу Куп’янська. Ворог невпинно обстрілює Запорізьку область і Дніпропетровщину. Міста Оріхів і Гуляйполе перетворилися на осердя великого болю та мучеництва. Вся Україна потерпає від браку світла й тепла. Однак особливо це відчувається у центральній частині, зокрема в Києві. Проте вкотре хочемо наголосили на весь світ, що Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

У цей день Блаженніший Святослав сказав: «У нас часом створюється враження, що молоді люди буцімто випробовують межі, певні стандарти життя і поведінки, правила, встановлені суспільством, державою. І ми деколи це засуджуємо. Та насправді молодь шукає життєвих орієнтирів, чогось справжнього, — шукає точки опори, на яку можна було б опертися в житті, зрозуміти, куди рухатися в цьому широкому, безмежному світі».

Патріарх запросив молодь послухати Боже слово про шлях до свободи. «Свого часу, коли старозавітній Божий люд виходив із єгипетського рабства, коли прямував до обітованої землі, коли рухався від рабства до свободи серед пустелі, Господь Бог дав йому компас, дороговказ для того, щоб зорієнтувати його в пустині. Цим орієнтиром у бурхливому морі життя є Десять Божих заповідей. Тому закликаю сьогодні наших молодих людей: рухайтеся тією дорогою і знайдете справжню свободу. Опирайтеся на Божу мудрість, Його підказку, заклик, світло — і ви ніколи не помилитеся», — наголосив архиєрей.

Він зауважив, що коли ми купуємо нову техніку, то виробник завжди вкладає у коробку інструкцію, як правильно її використовувати. Якщо ми правильно послуговуємося цією річчю, то вона довго нам  служитиме, якщо ж починаємо своїм гаджетом забивати цвяхи, то знищимо його. Щось подібне і з правилами християнської моралі. Це наче інструкція для правильного використання наданих Богом життєвих сил, умінь і здатностей.

Патріарх закликав молодих людей відкрити для себе правила мудрого життя, бо християнська мораль, Божі заповіді — це не про заборони й обмеження. Це — мудрість, яка є справжнім орієнтиром, компасом.

«Нехай ці головні елементи людяності, здорової та повноцінної поведінки допоможуть вам пройти цю дорогу від буття людиною з маленької букви до буття людиною з великої букви. Нехай ці життєво важливі правила поведінки стануть для вас орієнтиром на особистій дорозі навіть серед темені, розбурханого життєвого моря цієї воєнної трагедії, яку ми тепер переживаємо», — побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України