Категорії: ЄС|NATO

Чим танк K2 для Румунії виявився краще за Abrams

Які фактори можуть грати на користь того чи іншого постачальника, особливо на тлі хронічного дефіциту зброї в світі

Джерело: Defence Express

Міноборони Румунії в коментарі для місцевого видання Defense Romania по суті офіційно підтвердило інформацію, яка стала відома лише на початку квітня цього року, а саме – що румунське оборонне відомство схиляється до варіанту придбати в Південній Кореї танки K2, але перед ухваленням остаточного рішення мають відбутись випробування цього ОБТ на румунській території.

Водночас, як доповнило те ж видання Defense Romania, оборонне відомство Румунії зараз має намір розширити номенклатуру зброї, яку планує купувати в Південній Кореї, і уже на додачу до законтрактованих САУ K9 і танків K2 розглядає також варіант і купити БМП K21 Redback.

Танки K2

На перший погляд, принципово нового у наведеному вище не так уже і багато. Та й здавалось би, що значно цікавіше було б, аби Міноборони Румунії вже оголошувало про укладений контракт на південнокорейські ОБТ K2.

Але з іншої сторони, навіть викладена вище історія насправді заслуговує на окрему увагу, оскільки дозволяє поставити таке питання: а чому Румунії виявилось недостатньо уже погодженої закупівлі на 54 танки M1Abrams від США на 1 мільярд доларів? І чому б тут Бухаресту просто не масштабувати уже наявне замовлення на “Абрамси”?

На перший погляд, відповідь і так виглядає очевидною – США погодили продаж Румунії всього 54 танків, і по буквально зашкалюючій ціні в 1 мільярд доларів. Відповідно, Бухаресту з його амбіціями отримати до 300 нових танків на заміну старим TR-85 та модернізованим TR-85M1 Bizonul, треба шукати додаткові варіанти по сучасним ОБТ.

Abrams армії США під час навчань у Румунії, фото – US DoD

Однак, в цій історії є ще нюанси. Найбільш неочікуваний із них – транспортна інфраструктура Румунії просто не розрахована на настільки габаритні машини, як M1 Abrams, тому дороги в країні доведеться буквально переробляти.

Крім того, свою роль могла зіграти й проактивна позиція самої Південної Кореї, котра систематично працює не тільки над темпами виробництва нової військової техніки, але й заодно над тим, щоб максимально зацікавити потенційних покупців своєї зброї, іноді навіть йдучи на демпінг.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Південна Корея працює над бойовим F-50 на експорт для заміни Су та МіГ.

Андрій Петренко

Останні повідомлення

Трактор ДТЗ 244: надійність і продуктивність для вашого господарства

Шукаєте надійного помічника для роботи на фермі чи в сільському господарстві? Тоді трактор ДТЗ 244…

18 години тому

Велосипеди для дітей різного віку від інтернет-магазину “Антошка”

Інтернет-магазин "Антошка": Велосипеди для дітей різного віку Інтернет-магазин "Антошка" пропонує широкий асортимент дитячих велосипедів, які…

18 години тому

Декоративна штукатурка для фасадів: практичний огляд

Чим оздобити фасад будинку, щоб він виглядав сучасно, був надійно утеплений та захищений від грибка?…

18 години тому

Avstore: Картины по номерам и алмазная мозаика для вашего вдохновения

Avstore: Интернет-магазин картин по номерам и алмазной мозаики Интернет-магазин Avstore предлагает широкий ассортимент картин по…

18 години тому

У Відні на “Великодніх гаївках” зібрали допомогу, на котру куплять три карети швидкої для України

На Великодніх Гаївках 12 травня нам вдалося зібрати 16 600 євро. Це дорівнює трьом каретам…

20 години тому

Увеличение Популярности в Социальных Сетях

В современном цифровом мире социальные сети стали неотъемлемой частью нашей повседневной жизни. Они не только…

20 години тому