моя бабуся любить життя
моя бабуся любить життя

1 березня – Прощена неділя: кого і за що потрібно пробачати саме в цей день і що потрібно зробити, щоб отримати очищення

У перший день весни всі православні будуть очищати душу, просячи прощення за всі завдані образи – і в свою чергу даруючи прощення іншим.

Великий піст 2020 покликаний очистити в першу чергу душу. Утримання від їжі не зарахується Небом – якщо не буде доповнюватися духовним очищенням. Тому саме вимога “не гріши” – головне правило будь-якого посту. І починається очищення саме в Прощену неділю – коли треба просити прощення.

Тут мова йде не просто про речове формулювання: скажи ось ці слова – відповідай так – зароби собі плюс до карми. Боротьба з гріхом у християнстві завжди починається з наміру. Він повинен бути щирим і зверненим до Бога.

Тобто, в першу чергу в Прощену неділю просять прощення у Господа за всі гріхи і погані помисли. Просять у Бога ще й сил на покаяння і очищення. Сил не просто попросити вибачення у скривджених і кривдників – але й пробачити у відповідь.

Свого роду показником готовності просити прощення стає переконана готовність ніколи не повторювати свої гріховні дії знову. Не просто, наприклад, “Прости, що накричав на тебе” – “А я ніколи не підвищу на тебе голос знову”.

Традиційне формулювання, як просити вибачення у Прощену неділю, звучить так: “Прости мене” просить від усього серця той, хто займає більш високе положення (начальник – у підлеглого, старший – у молодшого, здоровий – у хворого, багатий – у бідного тощо), а у відповідь отримує: “Бог простить – і я прощаю. І ти мене прости!”

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

17 − twelve =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh