4 причини для кожного католика взяти участь в реколекціях

Я нещодавно пройшов 8-денні «тихі» реколекції, натхнені «Духовними вправами св. Ігнатія». Давненько я не проходив реколекцій такої глибини, тому для мене це було вражаюче.

А коли ти останній раз був на реколекціях?

Коли ставлю це запитання дорослим, то вони зазвичай відповідають, що десь в середній чи старшій школі. В декого це було трохи пізніше – десь в період студентства.

А пригадай, коли ти останній раз був на реколекціях. Не пора знову? Зараз період Великого Посту – якраз чудова нагода пройти хоча б одноденні реколекції. А ще краще трьохденні, п’ятиденні чи восьмиденні – якщо в тебе є така можливість.

Ось чому:

1) Наслідування Ісуса

Ісус часто для молитви відходив у самотнє місце. В Євангелії про це неодноразово згадується: «Ісус відійшов у самотнє місце, щоб помолитись».

Якщо Ісусові був потрібен час для усамітнення, то тим більше він потрібен нам. Він провів сорок днів в пустелі, в молитві і пості. Це навіть довше, ніж 30-денні «Духовні вправи св. Ігнатія»!

Що важливо, Ісус закликає нас відпочивати: «Ідіть самі одні осторонь, десь насамоту, та й відпочиньте трохи» (Мр. 6,31). Прийми Ісусове запрошення, і водночас будеш наслідувати Його.

2) Ти втомився

Сьогодні багато людей перепрацьовують. Нам важко відокремити особисте життя від роботи, оскільки ми часто перевіряємо електронну пошту вдома, на вихідних, у відпустці. Швидше за все, і виспатись тобі не завжди вдається.

Реколекції дають тобі можливість відпочити і відновитись. Під час моїх 8-денних реколекцій я почувався дуже вільним, бо міг лягати ввечір і не налаштовувати будильника на ранок. Візьми коротку перерву від щоденного хаосу і спробуй відчути той мир, який Ісус хоче запропонувати тобі впродовж цих реколекцій.

3) Ти потребуєш тиші

Деякі реколекції становлять серію «точок», для яких дається час для роздумів. Інші проходять у повній мовчанці. «Тихі» реколекції можуть насторожити тебе, але вони вартують того, щоб їх спробувати. Тиша дозволяє нам бути більш уважними до Божого шепоту в наших серцях.

Під час реколекцій увімкни в телефоні режим «в літаку», не заглядай в електронну пошту і чати, не заходь в соціальні мережі. Ти відчуєш полегшення від того, що тебе постійно не заливають масою інформації. Таке звільнення дасть більше часу для молитви і читання.

4) «Закохайся» в Святе Письмо

Під час моїх «тихих» реколекцій я мав щодня молитись чотири години, роздумуючи над певними уривками з Біблії. Молитва впродовж такого довгого періоду допомагає переоцінити молитву з Писанням заради самої молитви.

Якщо читання Святого Письма не є значною частиною твого духовного життя, то тихі реколекції під проводом духівника дадуть тобі можливість «закохатись» в Старий і Новий Завіт. Використовуй уяву і дозволь Богові промовляти до тебе.

Що ж тепер робити?

Неодмінно спробуй! Зараз, в період Великого Посту при церквах і монастирях проводять великопісні реколекції. Поцікався у знайомих, на парафії, у священика, куди можна записатись. Не пожалій часу для цього. Якщо не вдасться потрапити на «виїзні» реколекції, дізнайся, коли на твоїй парафії будуть проводити кількаденні реколекції (їх зазвичай проводять в часі Посту).

Спробуй запитати Бога, куди Він кличе тебе. Він має для тебе багато несподіванок. Нехай твоє серце буде готовим і відкритим на прийняття багатьох ласк, які Бог хоче тобі подарувати.

Переклад – «Католицький оглядач» за матеріалами ChurchPop

Comments

0 comments

Про Андрій Петренко

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

five + nine =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Ми виявили Ad Blocker!

Для коректної роботи порталу просимо вимкнути Ad Blocker.
На сторінках відсутня агресивна реклама.

How to disable? Refresh