Техно

Вибираємо з розумом кухонну плиту

Електричні плити по суті можна поділити на повноцінні, «в зборі», що називається — це де варильна поверхня і духова шафа — і все те ж саме окремо. Купувати їх слід залежно від того, чи вам потрібна невеличка переносна варильна панель, або ви облаштовуєте кухню, або ж взагалі хочете окреме місце для духового шафи і окреме — для власне плити.

Електроплита склокерамічна Smeg з великим числом конфорок
Електроплита склокерамічна Smeg з великим числом конфорок

Насамперед, слід визначитися з габаритами майбутньої покупки. Особливо якщо це повноцінна плита, а не тільки варильна панель. У них, як правило, стандартні типорозміри: висота — 85 см, глибина — 50-60 см, але ширина значно варіюється від 30 до 90 см залежно від комплектації плити як такої. Бувають плити шириною 100 см (наприклад, марки SMEG).

Прості бюджетні варіанти

Зупиняючи вибір на простий, без особливих затій електроплиті з звичайними конфорками, слід в першу чергу звернути увагу на нагрівальні поверхні. Вони бувають різні: це може бути як плоска конфорка чавунна, так і спіральний варіант з відкритим Теном (трубчастим електронагрівачем).

Електроплита «Електра» радянського і російського виробництва, частково з відкритим Теном: як танк
Електроплита «Електра» радянського і російського виробництва, частково з відкритим Теном: як танк

Недолік спіральних конфорок — велике енергоспоживання з досить низьким ККД. Втім, якщо вибрати переноситься плиту з відкритим Теном — вона стане незамінним помічником, наприклад, на дачі. Правда, її мало хто виробляє; в основному це російські марки: Злата, Мрія, Дарина, Rolsen і т. д.

Російська двоконфорочна спіральна плита Мрія з відкритим Теном
Російська двоконфорочна спіральна плита Мрія з відкритим Теном

Істотний недолік чавунній поверхні — її поступова деформація, раз в 2-3 року її треба замінювати. Більше того: де попало конфорку саме для вашої плити (якщо вам пощастило мати щось рідкісне) не купиш. Але зазвичай у майстра від ЖКГ все є, чи він знає, де це дістати. Та й ринки теж ніхто не відміняв. Тени, до речі, теж не панацея, їх дуже важко чистити.

Традиційна електроплита BEKO з чавунними конфорками
Традиційна електроплита BEKO з чавунними конфорками

Другий серйозний недолік традиційних електроплит — інертність, повільний нагрів. Навіть незважаючи на існування трьох типів конфорок: середньої потужності, підвищеної потужності (експрес-конфорки, маркуються червоним кружком в середині) і автоматичних. Другі, до речі, відрізняються від перших хіба що тим, що нагріваються за 7 хвилин, а не за 10. Але все одно це дуже довго.

Сучасна електрична Gorenje: більш швидкі конфорки позначені яскраво-червоною крапкою
Сучасна електрична Gorenje: більш швидкі конфорки позначені яскраво-червоною крапкою

А ось автоматичні конфорки оснащені спеціальним датчиком в центрі, який допомагає визначити температуру посуду: конфорка самостійно визначає момент закипання води, а потім скидає потужність.

Традиційні електроплити виготовляються з незапам’ятних часів, і більше того — до недавнього часу в Україні існували нормативи, які зобов’язували в кожному будинку без газу встановлювати громіздку і дешеву електроплиту, зі знижкою за оплату електроенергії. Зараз такі плити нерідко просто викидають або віддають задарма (як «Електру» з картинки вище).

Склокерамічні плити

Склокерамічні електроплити відрізняються від традиційних гладкою, дзеркальною поверхнею, де конфорки позначені більше схематично. При цьому зауважимо, що зустрічаються звичайні та двоконтурні конфорки. В останніх ви можете легко регулювати площа нагріву більшого або меншого діаметру, для великої сковороди або маленькій каструлі. Таким чином, можна перетворити круглу конфорку в овальну для рівномірного нагріву утятниц, рибних лотків та іншої нестандартної посуду.

Склокерамічна плита AEG
Склокерамічна плита AEG

Нагріватися вони починають моментально від тена, розташованого під цераном: матеріалом, з якого виготовлена склокерамічна варильна панель. Він досить міцний і витримає навіть падіння на нього важкого предмета — хоча краще не експериментувати, уміючи розбити можна що завгодно. Крім тенів, в таких панелях бувають галогенні конфорки з лампами, які виділяють тепло, а також конфорки Hi Light, де нагрівальним елементом служить змієподібна стрічка з особливого сплаву.

За принципом роботи склокерамічні плити схожі з звичайної чавунної, де служить передавальною ланкою нагрівальний елемент. Він нагрівається швидко, а остигає досить повільно, тому залишкове тепло тут — не порожній звук. В тому плані, що його можна використовувати.

Плита з варильною поверхнею з склокераміки BOSCH
Плита з варильною поверхнею з склокераміки BOSCH

У сучасної склокерамічної плити досить багато плюсів в порівнянні з традиційною електричної: в основному це стосується її теплопровідності. Її ККД вище, оскільки конфорка склокерамічної плити добре проводить тепло по вертикалі і гірше по горизонталі: іншими словами, дно нагрівається краще, а простір плити — менше. Склокерамічні плити ранніх поколінь (наприклад, Bomann) остигають досить довго (хвилин 15), але сучасні роблять це набагато швидше.

Склокерамічна панель Тека з сенсорним управлінням більше схожа на приладову панель спорткара
Склокерамічна панель Тека з сенсорним управлінням більше схожа на приладову панель спорткара

Також подібні сучасні плити можуть змінювати зону нагріву (тобто при кип’ятінні турки не буде витрачатися вся конфорка), автоматично знижувати температуру після закипання або просто в заданий вами час. Не в останню чергу враховується і дизайн: сувора і стильна чорна поверхня відмінно вписується в інтер’єр будь-якої кухні.

Склокерамічна варильна панель Samsung з сенсорним управлінням
Склокерамічна варильна панель Samsung з сенсорним управлінням

Правда, є тут і мінуси: посуд для склокерамічних плит повинен бути з рівним дном без вигинів, для повного контакту з панеллю нагріву (прощайте, старі емальовані каструлі) — найкраще підійде посуд з нержавійки, гірше — склокерамічна (погано проводить тепло), а також з мідним і алюмінієвим дном із-за залишення останніми слідів. Знову ж таки, для зменшення втрат тепла необхідно, щоб дно каструль і сковорідок відповідало діаметру конфорки, або хоча б було до нього максимально близько.

Виробляють сьогодні склокерамічні плити всі, кому не лінь: Ariston, Bosch, Electrolux, Siemens, Viking, ARDO, Zanussi, Bomann, Miele, AEG, Fagor та інші.

Індукційні плити

Останнє слово техніки — індукційні конфорки на склокерамічної поверхні. Вони визнані нині найбільш ефективними й економічними, а зовні дуже сильно схожі на склокерамічні. Нагрів такої поверхні виглядає нетрадиційно: розігрівається прямо дно посуду, але конфорка не розжарюється і не світиться. Загалом, розігрівається сама посуд, але і поверхня теж не холодна, оскільки залишкове тепло все ж є, хоч і небагато — порівняно зі склокерамікою та іншими плитами.

 Індукційна варильна поверхня Maxima

Індукційна варильна поверхня Maxima

Принцип роботи індукційної конфорки полягає в розігріваючих металевий посуд індукованих вихрових струмах, які створюються високочастотним магнітним полем частотою 20-100 кГц за допомогою електромагнітної котушки. За законами Фарадея магнітне поле струму, пронизуючи дно каструлі, наводить у ньому електричні струми. А оскільки воно являє собою не довгу дріт, а диск, струми в ньому, що називається, «ходять по колу»: вони розігрівають дно (яке і є джерелом тепла), а з ним і їжу. На відміну від склокерамічних плит, до речі, де потрібно спочатку нагріти спіраль Тена, потім склокерамічну поверхню, а вже потім — дно посуду.

Індукційна варильна панель преміум-класу від Siemens
Індукційна варильна панель преміум-класу від Siemens

При цьому конфорка вимикається відразу ж, коли ви знімаєте посуд з плити: не витрачається зайвий електрику і тепло, не потрібно часу на розігрів, нічого не пригорає.

Але є у індукційних плит і недоліки: наприклад, на них не можна поставити посуд з магнітним дном, і взагалі краще всього використовувати спеціальну посудину, виготовлену з матеріалу, ефективно поглинає енергію магнітного поля. Втім, підійде і звичайна сталева посуд (і з нержавійки в тому числі) — головне, щоб у неї було плоске дно. З недоліків ще можна відзначити, що пікова потужність електроплит досить висока, і це дає велике навантаження на електромережу.

Індукційна варильна панель преміум-класу Electrolux
Індукційна варильна панель преміум-класу Electrolux

До речі, саме у індукційних плит ККД досягає 90%, на відміну від 60-70% у склокерамічних плит і 30-60% у газових. Оскільки, як ви розумієте, зайве тепло нікуди не дівається, раз розігрівається сама посуд.

Ось, в цілому, всі основні відомості, якими слід озброїтися для грамотного вибору електроплити. Решта залежить від вашої фантазії, бюджету та конкретних умов на вашій кухні.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України