Новини

Вся правда про чеську валюту

Питання обміну чеської валюти особливо важливе для харків’ян. До Чехії з України їде багато студентів і сезонних робітників, деякі залишаються на ПМЖ, тому курс обміну валют – завжди актуальне питання, а чеська крона до гривні досить затребувана.

Щорічно Чехію відвідують від 15 до 17 мільйонів відпочиваючих з довколишніх європейських держав. Це набагато більше, ніж загальна чисельність населення країни. Виручені гроші держава вкладає в розвиток економіки. Розглянемо чому чеська валюта така стабільна у порівнянні з іншими та де краще її купити, продати.

Історія розвитку та причини стабільності чеської валюти

Іситорія становлення чеської крони бере свій початок з 1340 року, коли економічні відносини між країнами вимагали введення в ужиток ліквідних товарів. Тоді з’явилися перші “куронндори” ,потім, через 35 років були сонячні монети під назвою «ЕКЮ». На лицьовій частині цих грошових одиниць зображувалася корона, над якою мило сиділо Сонце. Подібні “орнаменти” пізніше з’явилися в національній валюті англійців і німців.

Перша Срібна крона побачила світ в Англії, в середині 15 століття. За вартістю вона нічим не відрізнялася від золотої монети. Кронами тривалий час називалися німецькі гроші. На їх поверхні фахівці зображували обличчя найвідоміших людей країни. Однак на початку 1914 року їх випуск призупинили. Не менш цікавим фахівці вважають той факт, що задовго до Першої світової війни крона була єдиною грошовою одиницею в Норвегії, Ісландії, Данії та Швеції, де і в наші дні залишається ліквідним товаром.

Як свідчить курс курс обміну валют, національна валюта Чехії – чеська крона до гривні тримається на одному рівні. Стабільність чеської крони багато в чому пояснюється такими факторами:

  • оптимальна система припливу і відтоку інвестицій в державі;
  • економічний розвиток країни (в даний момент Чехія – на 28-му місці (Україна в рейтингу показників ВВП на душу населення – лише на 130 місці);
  • висока купівельна спроможність населення;
  • жорстка боротьба з корупцією на місцях теж внесла свою лепту в стабільність економіки і грошової системи в цілому;
  • порівняно невисокий рівень державного боргу.

Приплив капіталу тут також забезпечує продаж елітної нерухомості. За словами фінансових аналітиків, цим сектором цікавляться не тільки місцеві жителі, а й туристи з-за кордону, частина з яких перебирається до Чехії на постійне місце проживання.

Де вигідно купити або продати чеську валюту?

У Чехії поки не ввели євро, тому країна використовує свою валюту. Міністерство фінансів країни навіть підготувало детальний план щодо впровадження нової грошової одиниці в 2010 році, але довгоочікувану подію перенесли, оскільки економічний розвиток держави далеко не в усьому відповідав європейським стандартам. Потім місцеве населення висловилося проти таких новацій на валютному ринку. 18% чехів проголосували за євро, а решта підтримали крону, яка і залишилася єдиною національною валютою Чехії. В обороті знаходиться купюри від 100 до 5000 крон і монети від 1 до 50 крон. Монетами тут користуються набагато частіше-номіналу вистачає на повсякденні витрати.

Перед тим, як їхати до Чехії краще обміняти гроші на території нашої країни. В Україні курс обміну валют визначають торги між банками. Вигідно купувати або продавати валюту саме в обмінниках, які поствійно стежуть за міжбанком і оновлюють курс протягом дня. На відміну від офіційних кас, не має обмеження щодо обміну, черги та перерви на вихідні. Деякі обмінні пункти навіть пропонують щоденну розсилку актуальних курсів валют, в тому числі й чеська крона до гривні.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України