Авторські статтіЗдоров'я

Вчені розповіли, як впливає на організм короткочасний сон

Британські вчені досліджували активність мозку під час сну, а, отже, ступінь несвідомої обробки інформації.

В результаті експериментів виявилося, що короткочасний сон не є часом відпочинку для мозку. Навіть в результаті сну протягом декількох хвилин мозок «перетравлює» величезну кількість інформації, не усвідомленої людиною. Причому, ця несвідома робота мозку згодом допомагає людині вирішити вже конкретну, реальну задачу.

Дослідження було організовано вченими з Брістольського університету наступним чином. 16 добровольців різного віку отримували кілька завдань і головоломок, які вони повинні були вирішити. Після цього одні з піддослідних лягали спати, інші відпочивали, коли не спимо. Весь час проводилася реєстрація енцефалограм роботи мозку у всіх учасників експерименту.

Результати продемонстрували, що навіть у разі короткого сну відбувається обробка великого масиву інформації, що призводило до збільшення вірогідності пізнання при пробудженні.

Вчені провели новий експеримент, в якому замаскували інформацію таким чином, що люди не могли її сприйняти свідомо. В результаті було виявлено, що на підсвідомому рівні також відбувалася посилена робота під час сну.

Висновок учених був наступний: є фактор сну, який є специфічним для конкретного завдання, він допомагає оптимізувати поведінку людини, спрямовану на досягнення мети.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України