ЄС|NATO

Схоже, відкривається сезон полювання на ведмедя у зоні АТО

Похоже, открывается сезон охоты на медведя

Десь пару років тому, пройшла серія репортажів і статей про розконсервацію далекобійних, великокаліберних, самохідних артилерійських установок «Півонія».

 

Деякий час йшов невеликий інформаційний шлейф, після цих повідомлень, а потім все стихло. Але ми не забули цих повідомлень і пам’ять пам’ятаємо ті, для чого ці їх повертали в дію.

Передбачалося, що за рахунок свого великого калібру і великої дальності ураження цілей, «Півонії» повинні були забезпечуваті режим припинення вогню і несанкціоноване пересування військової техніки противника, окупованій території.

Ідея полягала в наступному. Якщо супротивник починав працювати своєю артилерією, то туди прилітає «Півонія». Причому, причинно-наслідковий зв’язок повинно була стати настільки очевидною, що супротивник втратить бажання популять. Але ми так і не почули про таке застосування «Півонії», хоча приводів, для їх застосування – безліч.

Ми не можемо стверджувати напевно,чому ми не побачили цих чудових квітів за пазухами у терористів, але можемо припустити, в чому справа. В першу чергу, мова звичайно йде про адекватні цілі. На той період, Україна володіла примітивними можливостями, в цьому плані і просто не могла забезпечити ефективного застосування такої зброї. Лупити ж навмання ми не маємо ні права, ні можливості. Якщо собі уявити 110 кг «порося», калібру 203 мм, що летить на відстань близько 40 км, то стає зрозумілою ціна промаху, як у вартості самого снаряда, так і в тому, що він може накоїти, не попади в ціль.

Але крім цього, противник давно обрав піратську тактику для обстрілу. Вони роблять кілька залпів і стрімко змінюють позиції, щоб не зловити «обратку», а свої постійні позиції, противник тримає впритул до житлових будівель, де місцеві жителі використовують як живий щит.

А саме головне було в тому, що масове і регулярне застосування важкого озброєння, призведе до ескалації бойових дій.

Але ось пройшло повідомлення про те, що секретар РНБО Олександр Турчинов пояснив в інтерв’ю про те, що режим АТО себе зжив. Всі позитивні властивості вже використані а можливості вичерпані, а тому, прийшов час до більш жорстких дій по звільненню України від окупанта. Це говорити про те, що ЗСУ отримали можливість працювати з достатньою точністю, щоб придушувати будь-яку активність противника, з мінімальною побічною шкодою.

В принципі, ми бачимо просте рішення питання постійних обстрілів, що веде ворожа артилерія. Зараз 21 століття і всі ці витівки досить чітко документуються. Так, стрільба з-під багатоповерхівок, а потім – посилення драп з місця стрілянини, навряд чи є перешкодою.

Наша розвідка досить точно обчислює авторство цих обстрілів, аж до командирів батарей і дивізіонів. А крім того, відомо офіційне місце базування цих артилерійських підрозділів. У цьому випадку, не варто ганятися за противником в житловому секторі, а дочекатися його ранкового повернення на базу, а потім – відправляти цю публіку до праотців разом з їх базою.

Те ж саме і з перекиданням техніки і особового складу супротивника. Ми не раз писали про те, що Дебальцеві або Іловайськ, за які покладено стільки життів, цінні як залізничні вузли. Але якщо одночасно вдарити по десятку стаціонарних об’єктів, координати яких відомі, то залізничний транспорт помре як клас. Мова йде про десяток – півтора ЗАЛІЗНИЧНИХ мостів, зруйнувавши які і Дебальцеве, і Іловайськ стануть не потрібне багажем.

Між іншим, це ж цілком можна виконати і з автомобільними мостами, після чого рокадні дороги просто помруть, а маневреність військ противника впаде в рази. Все це зробити досить легко. З урахуванням технічних засобів і доступу до космічних засобів спостереження, такі речі зробити цілком можливо. Крім того, завершилися випробування одних ракет і закінчуються випробування інших, які цілком складуть компанію «Піону» і навіть здатні вражати цілі на більш далеких відстанях. Але найголовніше не це.

Заява Турчинова стала відповіддю на останній аргумент Москви – «північний вітер» або можливість великого вторгнення регулярних військ РФ. Саме на це Турчинов і відповів приблизно так: «Ви хочете проблем?»

Тобто Україна, вустами свого секретаря РНБО, висловила готовність до війни вже без дурнів і поправок на гібридність. Те, чим лякали з Москви, і що прямо вчора озвучувала недолуга агентесса Кремля Галя, Турчинов озвучив сам. Причому зробив він це цілком дипломатично, уточнивши приблизно так. Законодавство України передбачає використання ВСУ у двох випадках: АТО і при оголошенні війни.

Як ми писали вище, Турчинов вважає, що пора АТО пройшла і треба переходити до варіанту «Б».

Ми готові починати звільнення своєї землі всіма доступними способами. Схоже на те, що ситуація дуже скоро зміниться.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України