Техно

Китайці вже інвестують в сонячну енергію без жодних субсидій

Ну ось, схоже, все починає змінюється. І де? Звичайно ж в Китаї! У 2021 році Китай збирається встановити до 75 ГВт сонячної генерації.

Це стверджує Аналітичне агентство AECEA (Asia Europe Clean Energy Advisory). До цього піковим роком був 2017 рік, коли в Китаї було встановлено 52,8 ГВт сонячної енергії, в той час як в 2020 році було встановлено «всього» 48,2 ГВт сонячної генерації. Жодна країна не встановлює стільки сонячної генерації, як Китай. Для порівняння в Німеччині в 2020 році було встановлено 4,9 ГВт.

Всього, за станом на кінець 2020 року, в Китаї було встановлено 253 ГВт сонячної енергії, в порівнянні з 53,6 ГВт в Німеччині. Якщо прогнози на 2021 рік збудуться, до кінця року встановлена ​​потужність сонячних електростанцій в Китаї складе 325 ГВт.

 

Великі сонячні парки найбільше сприяють зростанню сонячної енергетики в Китаї

55 ГВт несубсидійної сонячної генерації було схвалено для установки за останні два роки і має бути підключений до мережі до кінця року.

30% енергопостачання країни сьогодні надходять за рахунок енергії вітру, сонця, води і біоенергії (на графіку зверху, біоенергія віднесена до ТЕС). В цілому, за даними NEA, в 2020 році ці джерела енергії дали 2214 ТВт * год електроенергії. З них 726 ТВт * год виробили сонячна і вітрова енергія. У той же час, відсоток «брудної» вугільної генерації падає. Якщо в 2007 році 81% електроенергії вироблялося з вугілля, то сьогодні ця цифра становить 63%.

Ідея китайців почати опалювати будинки «чистою» електрикою і, таким чином, замінити вугілля, який зараз спалюється на місці для обігріву будівель. Крім того, Китай страждає від нерозвиненості електричних мереж, що означає, що кожен регіон повинен бути майже самодостатнім в електроенергії (привіт Техасу!). Це призвело до появи надлишкових потужностей в енергетичному секторі і до вугільних електростанцій з низьким ступенем використання. В даний час спостерігається швидкий розвиток мережевих потужностей, що сприяє використанню сонячної енергетики, чия енергія продається на біржі. Очікується, що 100 ГВт вугільних електростанцій, побудованих до 2000 року, будуть виведені з експлуатації до 2030 року.

А в 2060 році Китай повинен стати повністю клімат-нейтральним.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України