Авторські статтіЗдоров'я

Фізіологічні причини депресії – почніть з тіла

До пригніченого настрою може призвести багато: робочий стрес, особисті проблеми, нещасні випадки і т. д., а тім більше – якщо все відразу. Але чорна смуга рано чи пізно змінюється білою, хмари розходяться, знову визирає сонце і життя налагоджується.

Альо постійна депресія – це захворювання, яке, як ядерна зима, накриває темрявою і позбавляє сонячного світла на довгі тижню, місяці і навіть роки. Щось пішло не так з хімічними сполуками в нашій голові, і тепер мі постійно в зневірі, тільки підкреслюючи нападами відчаю.

Поступово наука добирається до фізіологічних причин, що заганяє нас в цей стан. Винні – як і в багатьох інших розладах здоров’я – запалення. Так що тепер можна боротися з депресією протизапальними добавками: куркуміном, креатином і жирними кислотами омега-3.

Відкриття вчених

Ряд дослідників виявляв, що під час депресії підвищується рівень цитокінів (сигнальні білки, що випускаються організмом при запальних процесах); після нормалізації стану число цитокінів знижувалося. Також було помічено, що у здорових пацієнтів тимчасово проявляється тривожність або навіть депресія в результаті застосування вакцин, що викликають запальні реакції.

Ці спостереження привели дослідників і лікарів до думки, що депресивний розлад пов’язаність язано зі станом не тільки розуму, але і тіла. Багато хто навіть считают депресію інфекційної (хоч і не заразною) хворобою, так як у неї і психологічні і фізіологічні збудники.

Добавки для боротьби із запаленнями

Якщо депресія може бути викликана запальними процесами, то полегшити її симптоми здатні препарати з доведеним анти-инфламаторным ефектом:

Куркумін протистоїть депресії сам по собі, без прийому СІЗЗС (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну), якими зазвичай проводять терапію. Простіше кажучи, немає необхідності поєднувати з Lexapro, Zoloft, Paxil або іншими антидепресантами.

В одному з досліджень 56 учасників, у яких діагностували депресію, брали по 500 мг куркумину двічі на день протягом 8 тижнів. З 4 по 8 тиждень спостережень куркумін «значно ефективнішими, ніж плацебо, знижував симптоми, пов’язані з настроєм».

Дві інші добавки, креатин і омега-3, тестували вже у поєднані з СІОЗС.
Наприклад, у жінок, які приймали креатину (3 г в день першого тижня і по 5 грамів на день протягом 7 тижнів) разом з антидепресанти Lexapro, поліпшення психічного стану, значно більше, ніж в учасниць, які отримували тільки Lexapro.

Так само жирні кислоти омега-3 (риб’ячий жир з 1800 мг EPA і 400 мг DHA протягом 9 тижнів) в поєднані з антидепресанти Celexa знизили депресивні симптоми у жінок помітніше, ніж у групі, що приймає тільки Celexa.

Що тепер робити

Якщо у вас діагностована депресія, то поговоріть зі своїм лікарем про прийомі однієї з цих добавок (або всіх трьох) в поєднані з вашими ліками.

Якщо ж ви лише іноді страждаєте від проявів депресії, що виникають через життєвих негараздів, то можете поекспериментувати з добавками самостійно.

І навіть якщо ви безжурний оптиміст, ніколи не стикалася з / із такими проблемами, все одно регулярно обстежтеся, щоб виявляти приховані запальні процеси. Хронічні запалення впливають як на фізичне, так і на психічне здоров’я, викликаючи різні захворювання і погіршуючи якість життя

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України