Авторські статті

Для чого Садовому потрібний надзвичайний стан?

Я свідомо уникаю теми сміття вже кілька місяців.

Однак, напишу тут для всіх, кому цікава моя думка, колегам з Києва.

Я вже рік спостерігаю за цією темою і розумію- всі дії Садового не рендомні, їх можна пояснити простими мотивами, якими – зараз розповім.

“все написане тут – моя власна думка, звісно, я можу помилятись”

Ви, певно, як і я, задавались питанням: для чого Садовому “надзвичайний стан”, про який він так маніакально просив, не пояснюючи конкретно мети?

Моя думка співпадає з думкою Михайло Куценко

Надзвичайний стан Садовому потрібен, щоби вивозити сміття на Грибовичі. Попри судові заборони.

Звідси – перший сміттєвий гештальт Садового – він маніакально хоче продовжувати вивозити сміття в Грибовичі(і, за моєю інформацією, далі старається підкупити окремих людей Малехівської ради).

Йому байдуже на те, що там немає очисних споруд для сотень кубів інфільтрату, який примітивно скидають в міську каналізацію Львова(що протизаконно, до речі), звідти інфільтрати потрапляють у Полтву-Західний Буг- Віслу, де поляки беруть питну воду і попереджають нас про забруднення у Західному Бугу і Полтві.

Йому байдуже на те, що його ручне комунальне підприємство Збиранка, яке опікується Грибовичами – роками не перешаровували сміття ізолюючими матеріалами, що призвело до самозагорянь і зсуву сміття(про це є екологічні і покурорські висновки).

Йому байдуже на те, що роками контролюючі служби попереджали його про те, що гора сміття насипана під кутом 90% і рано чи пізно обвалиться(лист від ОДА з таким попередженням ще датований 2013 роком).

Йому байдуже на незаконне сортування ромами, яке там панувало, як в середньовіччі. ( для людей, які люблять вибирати з різних сортів гімна смачніше – одразу скажу – для мене не аргумент, що в Україні всі такі полігони, чи що ніде немає заводу. Я не з тих людей, яка чужими невдачами чи службовою недбалістю виправдовує свою чи чужу неспроможність. Казати, що ніде такого нема і в нас нема – це тупо, безвідповідально і недалекоглядно. Не треба дивитись на інших, треба створювати прецендент. Якщо не виходить- говорити прямо чому або іти з посади).

Йому байдуже на те, що за стільки років там не було банально огорожі та інфраструктури ( вона зявилась вже після трагедії після того, як з міського бюджету за неконкурентною процедурою виділили 90 млн грн ).

Йому байдуже на підвищену захворюваність людей на онко і захворювання опорно-рухового апарту, що мешкають у селах Малехова та Збиранці.

Йому на це все байдуже, бо досі там не проведені в повному обсязі потиаварійні роботи( є ще одна загроза обвалу і він чекає, коли це вирішить служба ДСНС облради), дамба, на яку минулого року виділили гроші-протікає, досі немає очисних споруд для інфільтрату і тд і тп.

Але, попри це все, він і далі хоче вивозити сміття на Грибовичі.

Саме тому він, попри те, що САМ НАПИСАВ В ОДА ЛИСТА – у прикріплених файлах (коли його винудили звернутись за ділянкою, бо раніше він не звертався, про це теж є прокурорський висновок) з проханням виділити землю на Сірці під полігон – і за два тижні, як її виділили тому ж самому горезвісному комунальному підприємству Збиранка(яке занедбало Грибовичі до екокатастрофи) скликав ручну комісію, яка ділянку “бракує”, бо там, бачте, карстові завали. А коли ви Андрій Садовий цього листа писали – то про це не знали?

Я ставлю висновки цієї комісії під сумнів, думаю, там вже давно міг би бути тимчасовий полігон, якби він спілкувався з людьми і дотримувався свого слова, а не просив Гройсмана за нього “порішати”. До речі, слова Volodymyr Groysman про те, що скоро люди і йому перестануть вірити- є реальністю і додатковим доказом того, що якщо так звана “блокада” мінімум на 50% створена простими людьми, які не вірять владі і не хочуть сміття в своєму селі(ще й після того, як його скидали в заповідниках, Чорнобилі, містах, лісосмугах і тд). Я б теж не хотіла і байдуже мені на “християнські цінності і допомогу” і “сусідське плече”. яке всім втирає Садовий. Малехівчани (що живуть біля Грибович) 10 років “по християнськи” вірили Садовому і чекали, коли він перенесе полігон. І що вони мають за свою довіру і допомогу тепер?

Тому якщо Вас цікавить, чому Садовий не шукав ділянок під полігон, Сірку забракував і не пропонує альтернативних ділянок для виділення(конкретних, а не популістських звинувачень), то просто пам’ятайте-вони йому не потрібні. Він хоче і далі возити сміття на Грибовичі, спершу прикриваючись надзвичайним станом, згодом просто зламавши всіх людей, екологів, чиновників через коліно.

Друге. Напевне Вас цікавить, чому ОДА зробила спробу оголосити конкурс на інвесторів щодо побудови заводу, а місто ні.

Відповідаю – Садовому не потрібно, щоб завод будували інвестори. Його сміттєвий гештальт номер два – це збудувати завод за чужі (грантові, кредитні) кошти, але ЛИШЕ у комунальній власності(якщо комунальна Збиранка, яка є балансоутримувачем Грибович роками не допускала екологів на перевірки і “клала” на всі екологічні норми, то мені страшно подумати, як працюватиме комунальний сміттєпереробний завод).
Йому байдуже на те, що цей процес може тривати ще з десяток років, бо логічно, легше знайти інвестора, який сам зудує, сам залучить гроші і буде робити з того свій бізнес, ніж за чужі гроші збудувати завод для комунальної власності Львова. Чому саме комунальна власність? бо з комунальної власності можна зробити акціонерне товариство, думаю – ви можете самі відповісти на це питання, подивившись на ефективність львівських комунальних (ручних, кишенькових) підприємств, які фактично підконтрольні меру.

Саме тому, ми ще довго будемо чути наступні речі:

1. Світовий банк, кредити, гранти – для побудови заводу. Грошей нема, бо уряд не виділяє, блокує і тд.
2. Ділянки для полігону немає/не дають/блокада – французи чи гірхімпом сказав, що ТРЕБА возити на Грибовичі, є експертний висновок, що МОЖНА возити на Грибовичі – і щось в тому роді

В цьому пості я навіть не згадую про загибель 4 людей, про безкарність відповідальних осіб, про лобіювання Садовим своїх фірм і залучення російського капіталу на сміттєвий ринок Львова(я про це писала предостатньо). І ще багато про що не говорю – бо це все же давно відійшло на другий план – коли місто стоїть на порозі епідеміологічної катастрофи, щурі і мухи біля смітників-гігантів -це просто якийсь треш.

Попри активну інфраструктурну забудову Львова – за десяток років не було здійснено жодного екологічного проекту в місті – лише фестивалі і свята. Я побувала в європейських містах і тепер можу сказати з впевненістю – мер міста, який не піклується в першу чергу про екологію і здоровя громадян(воду, переробку сміття, повітря я т.д) – для мене не достойний керувати містом.

А особливо зараз – коли на рахунках є гроші, але ми їх вкладаємо у вивіз сміття в інші області, їх розкрадають фіктивні фірми(всі деталі в судовому реєстрі), а чекаємо міжнародних кредитів…

Я сама, чесно, думаю, що Садовому, як меру міста-альтернативи немає.

Але тепер я розумію – 10 років при владі сильно атрофують відчуття реальності. Йому протипоказано бути мером на наступну каденцію. Львівяни її не переживуть. Так, альтернативи немає, але її ніколи й не буде, якщо ми далі оберемо Садового мером. Прийшов час для нових людей, нової влади, нової взаємодії. Якщо щось не так – то 5 років у керма і до побачення.

Мораль: її не буде. Але якщо з моєї вулиці за кілька днів не вивезуть сміття, то я таки організую людей, щоб вивезти це сміття комусь на подвір’я.

Olha Yevstihnieieva

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України