Авторські статтіЗдоров'я

Чому каву обов’язково треба запивати водою

зерна кави, або ефект 30-го кілометраВ поважаючих себе кав’ярнях разом з чашкою ароматної кави клієнтам подають склянку чистої прохолодної води. Ця красива стародавня традиція має практичне значення: такий напій як кава, дійсно слід запивати водою – і не тільки для того, щоб краще розкрити його смак.

Один алкалоїд – добре, а два – краще

Еспресо, американо, капучіно, латте – напоїв, приготованих з використанням кавових зерен, придумано безліч. Однак з точки зору дії на нервову систему людини принципова різниця існує лише між кавовими напоями з цільнозернової кави і з сублімованої, тобто з розчинної.

Справа в тому, що кавове зерно за своєю структурою неоднорідне. Його зовнішня оболонка містить всім відомий підбадьорливий алкалоїд під назвою кофеїн, який має виражену тонізуючу дію. Під внутрішньою частини зерна знаходиться ще один алкалоїд – теобромін.

При виготовленні розчинної кави використовується лише внутрішня частина зерна; зовнішня оболонка відділяється і йде на медичні препарати або енергетики. Але якщо ми маємо справу з зерновою кавою, то потрібно пам’ятати, що в ній містяться відразу два алкалоїди.

Зворотній процес

Коли ми п’ємо каву, ці два алкалоїди надходять в наш організм одночасно – а ось діяти починають по черзі. Спочатку починає працювати кофеїн – саме з його дією пов’язаний підбадьорливий ефект. Але приблизно через 25 хвилин на сцену виходить теобромін.

Ось як все це діє: кофеїн має здатність звужувати судини у всіх органах, крім нирок; у них, після пари ковтків еспресо, судини, навпаки, розширюються. Результат – підвищений тиск і позиви до сечовипускання; останні пов’язані з поліпшенням кровотоку в нирках.

Однак не проходить і півгодини, як людину починає злегка хилити в сон; при цьому багато відчувають не надто приємне тягне відчуття в області нирок. Це почалося дія теоброміну: тиск у всіх органах підвищився, а в нирках – понизилося.

Для того щоб уникнути порушення кровотоку в нирках, має сенс після кожного ковтка кави робити ковток води.

Ефект 30-го кілометра

З розчинною кавою все ще цікавіше. Оскільки її виготовляють із внутрішньої частини зерна, в якій вміст кофеїну не перевищує 10%, а теоброміну досить багато, ефект від нього дещо інший, ніж від цільнозернової.

А саме – бадьора фаза не настільки виражена, у деяких відсутня начисто, зате такий напій має виразний ефект сонливості. Так що якщо хтось із знайомих жаліється вам – у нього, мовляв, парадоксальна реакція на каву, не хочеться стрибати і бігати, а солодко-солодко поспати, – то, швидше за все, п’є він не зернову, а сублімовану кава.

Водії-далекобійники, які нерідко купують собі на заправках жерстяні баночки з готовими кавовими напоями, виготовленими на основі розчинної кави, навіть винайшли свій термін – «ефект 30-го кілометра.

Це означає що : приблизно через 20 хвилин після поглинання вмісту такої склянки, тобто як раз приблизно на 30-му кілометрі, водія зазвичай чекає період сонливості, що триває близько години. Це та сама теобромінова фаза, під час якої хилить в сон.

Так що розчинну каву теж краще запивати простою водою – щоб після нього не хотілося спати. А ще краще – пити в якості напою міцно заварений чорний чай: кофеїну в ньому не менше, а теобромін відсутній начисто.

Додаткові причини

Для любителів хорошої кави є й інші аргументи, згідно з якими її краще запивати водою.

  • Смачно, як в перший раз. Якщо не мудруючи лукаво, просто пити каву ковток за ковтком, то другий ковток буде вже не таким чарівним, як перший. А чиста вода омиє смакові рецептори – і в результаті можна буде повною мірою насолоджуватися кожним ковтком.
  • Тиск в нормі. Тим, хто боїться зайвій раз випити кави із-за ризику підвищеного тиску, проста вода може надати чудову послугу – вона здатна послаблювати дію кофеїну; якщо запивати нею кави, серце не буде битися як скажене.
  • Зуби як перли. У каві міститься пігмент, що забарвлює зубну емаль. Альо якщо після кожного ковтка відпивати трохи води, то пігмент не буде встигати вбиратися і зуби залишаться такими ж білими, як були

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України