Духовне

Молитви і індульгенції при неможливості приступати до Таїнств

ПИТАННЯ: Чи можу я отримувати індульгенції, перебуваючи в розлученні і маючи цивільного чоловіка? Чи має взагалі сенс молитися в моїй ситуації, чи принесе моя молитва якісь плоди?

ВІДПОВІДЬ: Щоб отримувати індульгенцію, тобто відпущення тимчасової кари за гріх для себе або для покійних, які перебувають в чистилищі, необхідно приступити до Таїнства Покаяння та причаститися. Оскільки у Вашому випадку це неможливо – принаймні до того моменту, поки ви не приймете рішення припинити позашлюбне співжиття, – неможливо і отримання індульгенції.

Однак потрібно пам’ятати, що джерелом будь-якої індульгенції (слово «індульгенція» походить від латинського «поблажливість, милість») є Христова жертва, джерело всілякої благодаті. Уділяючи індульгенції, Церква насамперед черпає від скарбниці жертви Христа, святості Марії і всіх святих.

Нагадаємо також, що жодні практики, з якими пов’язане отримання індульгенцій, не можуть зрівнятися з участю в Святій Літургії – Жертві Христовій, найблагодатнішому джерелі ласк. За допомогою індульгенцій Церква бажає спонукати віруючих здійснювати практики, через які зростають їх благочестя і віра. Справжнім джерелом будь-яких ласк є Жертва Христова, що перевершує духовні плоди від будь-яких благочестивих практик.

Що можна зробити в ситуації, коли ми не перебуваємо в стані благодаті і не причащаємося Христовими Тайнами? По-перше, беручи участь в Службі Божій, можна підносити молитви до Бога про очищення і освячення душі. Коли Святіший Отець оголошує індульгенцію в зв’язку з тією або іншою подією (як, наприклад, в цьому ювілейному році), можна оновити в собі дух сокрушення за гріхи, постійно довіряючи себе Божому милосердю і молитися за померлих, які перебувають в чистилищі.

Молитися в такій ситуації можна і потрібно. Бог чує молитви всіх людей, в тому числі і грішників. Безумовно, молитви тим більше до вподоби Богові, чим більше вони виходять від серця, згідного з Його волею, того хто  перебуває в дружбі з Ним, тобто в стані благодаті. Але Господь не нехтує тими, хто повторює: «Помилуй мене, грішного». Він Сам сказав про це в Євангелії, оповідаючи про митаря і грішника. «Кажу вам, що цей (тобто грішник) повернувся до дому свого більш виправданий, аніж той бо кожен, хто підноситься, буде понижений, а хто принижує себе піднесеться», – говорить Господь (Лк 18,14).

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України