Духовне

Як ангели можуть впливати на матеріальний світ?

ПИТАННЯ:

Яким чином ангели, будучи чистими духами, можуть впливати на матеріальний світ?

ВІДПОВІДЬ:

На це питання святий Тома Аквінський відповідав, що, оскільки нематеріальна душа управляє матеріальним тілом, то нас не повинна дивувати здатність ангелів впливати на матеріальні реалії. У «Сумі теології» (1,110) святий Тома уточнює, що Божественна премудрість «з’єднує нижні межі перших з верхніми межами других». «Тілесна натура зроблена так, що вона може  рухатись безпосередньо під дією духовних натур». Тому ніщо не перешкоджає ангелам діяти в фізичному світі за допомогою певних феноменів, яких ніхто в природі не міг би зробити сам по собі. При цьому ангели впливають на наш світ не в силу своїх можливостей, а за велінням Бога. Сам Ісус згадує про це ангельське служіння, кажучи про повернення Христа на землю і про воскресіння з мертвих: «Тоді з’явиться знак Сина Людського на небі; і тоді заголосять всі земні племена, і побачать Сина Людського, що йтиме на хмарах небесних із великою потугою й славою великою І пошле Ангелів Своїх Він із голосним гуком трубним, і зберуть Його вибраних від чотирьох вітрів, від краю небес до краю їх »(Мт 24, 30-31).

В Євангелії розповідається про те, як демони (які зберегли недоторканою свою ангельську природу) з допусту Ісуса Христа мають владу зіштовхнути свиней зі скелі: «Далеко ж від них паслося велике стадо свиней. І просилися демони, кажучи: Коли виженеш нас, то пошли нас у той гурт свиней. І Він сказав їм: Ідіть. І вони, вийшовши, пішли в гурт свиней. І ось, все стадо свиней кинулося з кручі в море і загинуло в воді »(Мт 8,30-32).

Божественною силою ангели можуть являтися людям, приймаючи тіло, яке постає перед очима людей. Святий Тома представляв це як «конденсацію повітря силою від Бога» ( “Сума теології” 1,51). Так само, «кажуть, що деякі ангели творять дива, – писав святий Тома Аквінський, – це тому, що їх здійснює Бог за їхнім бажанням, подібно до того, як говорять про чудеса, що здійснюються святими; або ж вони беруть участь в здійснюваних чудесах, як, наприклад, будуть робити це при остаточному воскресінні, збираючи попіл або займаючись чимось в цьому роді »(« Сума теології »110, 4).

Подібно до того, як ангели можуть впливати на матерію, вони за Божественним розпорядженням можуть впливати і на уяву людини і на її почуття, являючись їй уві сні або в видіннях.

Однак ангели не можуть впливати безпосередньо на розум і волю людини, а роблять це лише опосередковано: ангели можуть повідомляти людині істину під виглядом образів (там же, 111). Те ж саме відноситься до волі: ангел може спонукати волю лише ззовні, за допомогою образів. Однак воля людини завжди залишається вільною погоджуватися або чинити опір цим побудженням.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України