Авторські статтіДуховне

Папа: Не існує протиставлення між молитовним життям і служінням ближньому

Сьогодні, коли люди часто настільки заклопотані, що не знаходять часу на слухання Божого голосу, бенедиктинські монастирі є немовби оазами, де люди різного віку та стану можуть відкрити красу тиші та наново віднайти себе самих. Думками про це Папа Франциск ділився, приймаючи в четвер, 19 квітня 2018 р., представників чоловічих та жіночих монастирів, що входять до Бенедиктинської Конфедерації, з нагоди 125-річчя цього об’єднання послідовників святого Венедикта Нурсійського.

«Хочу висловити все моє визнання та вдячність за цінний внесок, який бенедиктинці зробили в життя Церкви в кожній частині світу протягом майже тисячі п’ятисот років», – сказав Святіший Отець, в контексті відзначуваного ювілею згадуючи про старання Папи Лева ХІІІ, який подбав про об’єднання всіх бенедиктинців та заснування у Римі спільного дому молитви та студій, що посприяло тому, аби «бенедиктинці всього світу ще глибше переживали дух сопричастя з Петровою столицею та між собою».

Далі Папа присвятив свою думку гаслові бенедиктинської духовності «Ora et labora et lege», тобто, «Молитва, праця та навчання». «В контемплятивному житті Бог часто об’являє Свою присутність неочікуваним способом. Роздумуючи на Божим словом під час lectio divina, ми покликані перебувати в набожному слуханні Його голосу, щоб жити в постійній та радісній слухняності, – сказав він. – У наших серцях, готових приймати неочікувані дари, які Бог завжди готовий нам давати, молитва породжує дух оновленої ревності, який через нашу щоденну працю веде нас до пошуку взаємоподілу дарами Божої мудрості з іншими: зі спільнотою, з тими, які приходять до монастиря в своїх пошуках Бога, і з тими, які навчаються у ваших школах, колегіях та університетах».

Святіший Отець зазначив, що у своїх правилах святий Венедикт навчав своїх послідовників «нічого не ставити перед Христом», щоб постійно бути пильними та готовими слухати Його та йти за Ним. І якщо святий Венедикт був, згідно зі словами святого Папи Григорія Великого, «світлою зорею» в свій час, позначений глибокою кризою цінностей, то це тому, що «зумів розрізняти між суттєвим і другорядним в духовному житті, ставлячи в центрі Господа».

«Зумійте також і ви, його діти, в цей наш час практикувати розпізнавання, аби розрізняти те, що походить від Святого Духа, від того, що походить від духа світу чи від диявольського духа», – побажав Папа, додаючи: «В нашій епосі, в якій люди настільки заклопотані, що не мають достатньо часу для слухання Божого голосу, ваші монастирі стають немовби оазами, де люди кожного віку, походження, культури й релігії можуть відкривати красу тиші та наново віднайти себе самих, у гармонії зі створінням, дозволяючи, аби Бог відновив правильний порядок в їхньому житті».

Глава Католицької Церкви також зауважив, що бенедиктинська харизма гостинності є «цінною для нової євангелізації», даючи змогу «приймати Христа в кожній людині, яка прибуває, допомагаючи тим, які шукають Бога, прийняти духовні дари, які Він має в запасі для кожного з нас». Він також відзначив заанґажування бенедиктинців у екуменічний та міжрелігійний діалог, заохочуючи й надалі звершувати цю «важливу для Церкви й для світу діяльність».

«У дійсності, не існує протиставлення між контемплятивним життям та служінням іншим. Бенедиктинські монастирі, чи то в містах, чи далеко від них, є місцями молитви й гостинності. Ваша стабільність є також важливою для людей, які прибувають, шукаючи вас. У цій зустрічі присутній Христос: Він присутній в монахові, в паломникові та в потребуючому», – сказав Папа, подякувавши бенедиктинцям, знаним як «школа служіння Господеві», також і за служіння в освітній сфері.

«Закликаю вас, – сказав він, – передавати учням, разом з необхідними знаннями та поняттями, також і засоби, потрібні для того, щоб вони могли зростати в тій мудрості, яка спонукає їх безперервно шукати Бога у своєму житті; в тій самій мудрості, яка приведе їх до того, щоб практикувати взаєморозуміння, бо всі ми є Божими дітьми, братами й сестрами, в цьому світі, який дуже спраглий миру».

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України